Argwaan

Het is geloof ik Pierre Bokma die in een televisiespotje het gevecht aan gaat met zijn verzekeringsmaatschappij over de onduidelijke rekening. Er blijken een kleine 20 euro administratiekosten op te staan en hij gaat bij de bakker en de stomerij informeren of het normaal is dat hij administratiekosten moet betalen. Dat is niet zo en het spotje meldt dan vol genoegen dat de brave firma die dit spotje betaalt natuurlijk geen administratiekosten berekent!

Allemaal aardig bedacht maar natuurlijk totale onzin. Zowel dat verhaal van de “vanzelfsprekende” administratiekosten als die over het niet berekenen van die kosten. WE BETALEN ZE IMMERS ALTIJD. Wat mij betreft zijn allerlei kosten gewoon een onderdeel van de kostprijs en moet een ieder in ondernemersland en bij de overheid dan een verkoopprijs berekenen waarmee het hoofd boven water wordt gehouden. Dat zijn we als consumenten gewend.Ik zie de Albert Heijn kassabon al extra bedragen bijtellen voor administratie en vakken vullen. Overheden en hun trawantjes doen dat overigens wel. Zo krijg ik voor het leveren van gas een bedrag per eenheid voor de kiezen en apart een bedrag voor transport. Ik neem aan dat die varieert met de afstand tussen Slochteren en mijn en andere woningen. (Moet je maar in het noorden gaan wonen wanneer je goedkoper uit wil zijn.) Maar ik ben helemaal niet zeker van die logica. Die wordt immers door elke geprivatiseerde club weer anders ingevuld. Hoe kan het anders dat Nuon een andere prijs heeft dan Eneco. Of zou de één meer administratiekosten doorrekenen dan de ander? Of is die ene gewoon gulziger?

Ook de telefoon/kabelmaatschappijen/internetproviders enz, enz. kunnen er wat van. Ziggo is een leuke. Die vertelt mij vriendelijk dat ik een paar zenders kwijt raak en verder niets hoef te doen. Kennelijk gaan de ontwikkelingen op het HD Digitaal circuit ten kosten van het oude analoge systeem, misschien kwestie van kabelcapaciteit. Maar ondertussen word ik gewoon belazerd. Ik betaal namelijk hetzelfde voor minder zenders. Ook KPN kan er wat van. De nieuwe hoogste baas en natuurlijk ook de man die straks de bonus gaat pakken, ontdekt dat bepaalde systemen veel slechter draaien dan gedacht. Dat schijnt te maken te hebben met de laatste gadgets van de concurrenten die zoveel succes hebben dat ze KPN voorbij streven. Dus KPN gaat reorganiseren en trouwens ook prijzen verhogen.

Grappig dat vreemde idee dat de prijs omhoog moet om beter te draaien. Ik dacht dat om voorop te blijven je betere producten moet maken. Zie het marktaandeel van Nokia die steeds meer achterop loopt. Maar de KPNman zal straks in het oude jongens krentenbrood circuit natuurlijk zijn bonusje wel weer krijgen. Ondertussen betalen wij steeds hogere rekeningen. Maar niet lang meer.We gaan wel eens bij anderen shoppen. Mijn bank bood mij ooit een vaste veilige rente voor mijn hypotheek. Aardig wanneer je weet dat indertijd alle tekens in de markt in de richting van dalende rentes stonden. We mogen met een gerust hart stellen dat we belazerd worden. Zelfs onze overheid doet er aan mee. Graaien in de kassen van de pensioenfondsen en nu de Nederlandse Bank lange termijn rendementsregels vast laten stellen zodat we meer pensioen moeten betalen en als pensioenontvanger niet meer geïndexeerd worden. Misschien dat er zo doende straks weer gegraaid kan worden. En de pers niet gehinderd door verder te kijken dan de neus lang is, braaf verslag doen van de hartstochtelijke discussies die er plaats vinden zonder de kern van de zaak aan de kaak te stellen. Het zal wel te moeilijk zijn voor ons eenvoudige burgermensen. Tot het lijntje knapt.

Benieuwd wanneer we in ons landje stoppen met belastingformulieren invullen. Een ultieme vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid die wel eens kan gaan gebeuren en eerder dan we nu denken. Gewoon om dat het onbegrijpelijk is dat ons vertrouwen misbruikt wordt en de competentie van diegenen die voor ons op moeten komen,steeds zichtbaarder onvoldoende blijkt te zijn. Ondertussen stemmen steeds meer mensen PVV en zijn vol argwaan. Wat gebeurt er wanneer ze echt boos worden, zeker wanneer ze ontdekken dat de PVV het ook niet weet.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren