Archeologische vondsten Huis Galesloot op bouwlocatie

Tijdens het bouwrijp maken van de bouwlocatie langs de Galecopperdijk/Rembrandthage zijn er bijzondere archeologische vondsten gedaan. Deze vondsten wijzen erop dat er mogelijk resten aanwezig zijn van het historische huis Galesloot in Nieuwegein. Vanwege deze vondsten moeten de bouwwerkzaamheden met extra zorgvuldigheid worden gedaan. De planning is daardoor aangepast.

Bovenstaande ontdekking kan waardevol inzicht bieden in de geschiedenis van de omgeving. Huis Galesloot stamt uit de Middeleeuwen en was een belangrijk gebouw in de regio. Het was een plek van aanzien met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege bewoners van dit gebied. De vondsten die zijn gedaan, kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in het dagelijks leven, de architectuur en de cultuur van die tijd.

Galesloot bij Jutphaas, tekening van Jacobus Stellingwerff, rond 1700

Over Huis Galesloot
Volgens een lijst van ridderhofsteden werd Huis Galesloot rond 1380 gebouwd en komt in de 17e-eeuwse lijst van ridderhofsteden voor. Een Ridderhofstad is in de ruime betekenis de benaming voor de grond waarop zich de woning met bijbehorende gebouwen van een riddermatig man bevindt.

In oktober 1994 werden al op een perceel nabij Galecopperdijk 5 resten van zwaar muurwerk gevonden. Bij nader onderzoek bleek het te gaan om een rechthoekig gebouw van 11,5 bij 9 m. De gebruikte stenen zijn moppen met een grootte van 28,5 x 12,8 x 5,6 cm. De funderingen hadden een dikte van 1,5 m. Vermoedelijk hadden de muren van dit versterkte huis of woontoren een dikte van ongeveer 0,75 m.

Op kaarten uit het begin van de 17e eeuw komt de naam Galesloot niet voor. Aan de hand van vondstmaterialen valt vast te stellen dat het gebouw in gebruik is geweest van de 14e tot de 16e eeuw. De vondstmaterialen bestonden naast het gebruikelijke aardewerk uit een aantal bijzondere vonsten uit de 15e en 16e eeuw, zoals een messing kraan, een deel van een messing fluitje en een ring.

Ook werden er resten gevonden van een stenen 16e eeuwse boerderij, die door een sloot gescheiden werd van het versterkte huis. Deze restanten konden verder niet onderzocht worden, omdat het terrein nog deels bebouwd is. Deze boerderij komen we wel op oudere kaarten tegen onder de naam ‘De Kickvors.’

Aan de Galecopperdijk nr. 7 vinden we de uit 1786 daterende omgrachte boerderij Bouw- en Veelust. Ook deze boerderij werd in 1994 onderzocht, omdat hij met sloop werd bedreigd. Aan de hand van opgravingen werd vastgesteld, dat een deel van de gracht uit de 13e eeuw stamt. De oudst gevonden bouwresten dateren uit de 15e eeuw. Het gaat om een stenen kamer van 4,5 bij 5,5 m. Deze stenen kamer had een eigen toegang en bestond uit een kamer met een onderbouw met tongewelf en een zolder. De begane grond had een plavuizen vloer en een haard. In de kamer en de fundamenten werden vondsten gedaan uit de 15e eeuw.

In de 16e eeuw is de stenen kamer een halve meter verhoogd en kreeg daarbij een nieuw plafond. Via dendrochronologisch onderzoek bleek dit plafond van rond 1540 te zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk