Deze lekker frisse Appel-kaneelkoek is makkelijk te maken en is niet zwaar. Serveer hem warm uit de oven als een smakelijk dessert. Bij thee of koffie kun je hem zowel warm als koud eten. Koud is hij heerlijk als picnichapje of kan hij als verrassing mee in een lunchtrommeltje.
Voor 8 tot 10 punten:
250 g zelfrijzend bakmeel
1 thl kaneelpoeder
1 thl bakpoeder
100 g lichtbruine basterdsuiker
175 g rozijnen
125 ml zonnebloemolie
2 eieren (Biologisch of Vrije uitloop)
125 ml appelsap
2 appels, ongeschild
25 g geschaafde amandelen
poedersuiker
Extra: springvorm of ronde bakvorm van ca. 23 cm doorsnede; bakpapier; zeef; rasp; satéprikker; taartrooster.
Verwarm de oven voor tot 175°C.
Bekleed de bakvorm met bakpapier.
Zeef de bloem boven een deegkom met het kaneelpoeder en het bakpoeder.
Roer er de basterdsuiker en de rozijnen door.
Maak een kuiltje in de bloem.
Klop de eieren los en giet ze samen met de olie en het appelsap in het kuiltje in de bloem.
Roer eieren, olie en appelsap met een pollepel door elkaar in het bloemkuiltje en neem al roerend steeds wat bloem mee tot er een gelijkmatig beslag ontstaat.
Was de appels en rasp ze grof.
Roer het appelrasp door het beslag.
Schenk het mengsel in de taartvorm en bestrooi met de amandelen.
Bak de koek in 40 tot 45 minuten tot het midden stevig aanvoelt.
Controleer of de koek gaar is door een satéprikker in het midden te steken en te kijken of deze er schoon uitkomt.
Als dit niet het geval is de koek nog een kleine 10 minuten in de oven laten staan.
Laat de Apple and Cinnamomcake een beetje afkoelen in de vorm en stort hem dan op een taartrooster.
Bestuif de koek met poedersuiker en serveer hem warm of koud.
Gebak, nagerecht of lunchhapje.
Tijd ca. 1 uur
Bron: “101 Cakes & Bakes” door BBC Worldwide.
Tip
Om de bakvorm te bekleden kwast je deze eerst in met olie of (gesmolten) boter. Teken dan de omtrek van de bodem met een potlood op het bakpapier en knip deze cirkel uit. “Plak” hem vast op de boter of olie die je op de bodem van de vorm hebt aangebracht. Knip dan een rechte strook bakpapier die de hoogte van de rand van de vorm heeft en de lengte van de omtrek van de vorm. “Plak” deze strook aan de binnenkant van de vorm vast tegen de ingevette rand.
Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl