Lekker nagerecht na afloop van de maaltijd op Sinterklaasavond.Voor 4 personen
50 g bloem
25 g boter
zout
koud water
4 zachtzure appels
1 beschuit
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel bruine suiker
½ theelepel kaneelpoeder
appelstroop
stukje (room)boter
evt. een scheutje melkExtra: platte ovenschaal, appelboor Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Maak een deeg door bloem, margarine, zout en (een scheutje) koud water tot een soepel deeg te kneden.
Rol het uit en snij er acht strookjes van die zo lang zijn dat ze om een appel passen.
Laat ze even op een broodplank liggen.
Beboter de ovenschaal.
Schil de appels en boor het klokhuis eruit.
Zet ze in de ovenschaal.
Doe wat appelstroop in een schaaltje en verdun dat met een heel klein beetje warm water.
Bestrijk de appels rondom met appelstroop.
Verkruimel de beschuit in een schaaltje en meng dit met de bruine suiker, het kaneelpoeder en ½ zakje vanillesuiker.
Schep dit mengsel in de holtes van de appels.
Leg een klontje boter op de holte.
Vouw de reepjes deeg kruiselings over de appels en druk ze tot onder de appel vast.
Bestrijk het deeg met wat melk, of met wat appelstroop die over is.
Bestrooi de appels met de rest van de vanillesuiker.
Zet de schaal in het midden van de oven op een rooster en laat in ca. 20 minuten het deeg goudbruin en de appels gaar worden.
Eventueel bij het serveren met wat poedersuiker bestrooien. Nagerecht voor 4 personen
Voorbereiden ca. 15 minuten
Bereiden ca. 20 minuten Tip
Je kunt deze appels ook maken als je een restje deeg voor een hartige taart over hebt (shortcrust-deeg) of wat zandtaartdeeg. Het zandtaartdeeg wordt wel brosser. Bladerdeeg gaat natuurlijk ook prima. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton