Appelkruimelkoekjes met stroop

Ik heb ze zelf niet geproefd, maar de “gebruikers” waren lyrisch over deze koekjes met appelsnippers er in. Ze zijn zacht van binnen, maar lekker krokant van buiten en geurig gekruid met kaneel, gember- en pimentpoeder. Kortom, een echte aanrader. Nodig voor ca. 18 koekjes:
50 g boter, gesmolten en iets afgekoeld
2 eetlepels rietsuikerstroop (pannenkoekenstroop)
100 g donkerbruine basterdsuiker
1 ei
150 g bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1½ theelepel kaneel
¼ theelepel gemalen piment
50 g gehakte appel (ca. ½ appel) Voor de kruimellaag:
20 g boter
2 ½ eetlepel bloem
1 ½ eetlepel havervlokken (havermout)
1 ½ eetlepel basterdsuiker (witte of gele) Extra: zeef, bakpapier of twee permanente bakvellen.Verwarm de oven voor tot 175°C.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier of een permanent bakvel.
Vermeng in een grote kom de afgekoelde gesmolten boter met de stroop, suiker en het ei.
Zeef de droge ingrediënten boven het botermengsel en roer alles door elkaar.
Schep de gehakte appel door het deeg.
Roer in een andere kom de ingrediënten voor de kruimellaag door elkaar tot ze wat korrelig beginnen te worden.
Leg ca. 18 schepjes deeg met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
Druk ze met bebloemde handen of een bebloemde spatel iets plat tot ze een doorsnede van 3 cm hebben.
Schep op ieder koekje 1 tot 2 theelepels kruimeldeeg en druk het iets in het koekje.
Bak de koekjes 10 tot 12 minuten, ze moeten opzwellen en stevig worden.
Geef ze nog 2 of 3 minuten baktijd extra als je twijfelt of ze goed zijn.
Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Ze blijven 3 tot 4 dagen vers in een gesloten trommel of voorraadpot.

Koekjes
Tijd ca. 25 minuten
Bron: “500 Koekjes” door Philippa Vanstone Tip
De “echte liefhebbers” kunnen de pannenkoekstroop vervangen door Ahornstroop. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.
Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren