ANWB AutoMaatje zoekt chauffeurs

Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om de deur uit te gaan. Als je minder mobiel bent kan dit een hele opgave zijn. Daarom is ANWB AutoMaatje er, de vrijwillige vervoersdienst die mensen helpt om mobiel en actief te blijven. Maar het is meer dan alleen vervoer. De chauffeur biedt een helpende hand als dat nodig is en er ontstaan vaak mooie contacten tussen de vrijwillige chauffeur en de deelnemer.

ANWB AutoMaatje is sinds 2018 actief in Nieuwegein en onderdeel van welzijnsorganisatie Movactor. Deelnemers komen bij de vervoersdienst terecht via vrienden of familie, maar ook steeds vaker op doorverwijzing vanuit de huisarts, fysiotherapeut of gemeente. Sonja Brugman, coördinator voor AutoMaatje in Nieuwegein vertelt: “Het gaat goed met AutoMaatje! Het aantal ritjes neemt toe, zowel het aantal aanvragen als het aantal gebruikers. In 2024 maken we gemiddeld zo’n 10 ritjes per dag.”

Extra chauffeurs nodig
Door het toenemend aantal aanvragen kan de dienst wel wat extra chauffeurs gebruiken. “Onze chauffeurs zijn heel verschillend, jong, oud, met pensioen of zzp’er. Chauffeurs die het geen probleem vinden om ook honden of poezen mee te nemen. Sommige rijden op vaste dagen, maar anderen weer af en toe.” Wat de chauffeurs wel met elkaar gemeen hebben, is dat ze allemaal graag iets doen voor een ander. “We zien dat de chauffeurs het heel leuk vinden om een gezellig praatje te maken. Je leert nieuwe mensen kennen en komt zelf daardoor ook weer met nieuwe ervaringen in contact.”

Zo ook vrijwilliger Henk Lodder. Hij rijdt sinds 2018 voor AutoMaatje en heeft er inmiddels al ruim 160 ritjes opzitten. “Eén van de dames die ik al een aantal keer naar haar man in een verzorgingshuis in Vianen heb gereden, vroeg na één van die ritjes, toen we weer gezellig pratend op de terugweg waren, of ze mij heel brutaal iets mocht vragen,” vertelt Henk geamuseerd. “Nieuwsgierig zei ik natuurlijk ja. Of we misschien naar Vreeswijk kunnen rijden? Daar komt op de vrijdagmiddag de visboer en die heeft een vis-ovenschotel die heerlijk is en ook nog makkelijk te bereiden. Uiteraard kon dat en ik vroeg aan haar wat er allemaal in die schotel zat. Enthousiast vertelde zij over de inhoud van de schotel. Nadat deze was gekocht bracht ik haar weer thuis. Misschien voelt u hem al aankomen. De volgende vrijdag reed ik zelf naar Vreeswijk en kocht daar de visschotel. Sinds die dag ben ik een bekend gezicht geworden voor de visboer. Heerlijk!”

Signaalfunctie
Naast gezelligheid over en weer is er nog een belangrijk effect dat AutoMaatje blijkt te hebben. Sonja: “We zien dat chauffeurs die vaker dezelfde mensen rijden, van nature een belangrijke signaalfunctie oppakken. Ze hebben het snel in de gaten wanneer iemand bijvoorbeeld meer verward reageert dan anders, er onverzorgd uitziet of ineens de deur niet meer opendoet. En daar kunnen wij als welzijnsorganisatie dan weer op handelen.”

Zowel het sociale aspect als de informele signaalfunctie maakt dat AutoMaatje een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de samenleving. “Mensen zijn langer zelfstandig thuis en willen of kunnen niet altijd hun kinderen lastigvallen om hen naar de kapper, een vriend(in), de bridgevereniging, het buurtplein of het ziekenhuis te vervoeren. Het zelf kunnen beslissen over wel of niet de deur uit gaan en zelf kunnen bepalen hoelang ze ergens willen blijven is voor veel deelnemers veel waard. Mensen fleuren op als ze de deur uit kunnen om actief deel te nemen aan het leven, dit verbetert de kwaliteit van het leven en daarmee de (geestelijke) gezondheid.”

Word ook onderdeel van ons team met chauffeurs!
Ben je bijvoorbeeld ZZP’er of werk je onregelmatig? Zijn je kinderen naar school en ben je dan inzetbaar? Of ben je met pensioen? Als chauffeur bij ANWB AutoMaatje kun je zelf aangeven wanneer je beschikbaar bent. Het is voor iedereen die van autorijden houdt, de beschikking heeft over een eigen auto en graag iets voor een ander doet in Nieuwegein.

Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren