Antonius: medicijn alleen met EPD

De apotheek van het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein geeft geen medicijnen aan patiënten die inzage weigeren in hun elektronisch patiëntendossier (EPD). Het ziekenhuis heeft vijf vestigingen in Utrecht en omgeving. Behandelaars, zoals apothekers en huisartsen, kunnen vanaf 1 januari 2013 via het Landelijk Schakel Punt gegevens opvragen over een patiënt. Die moet daar wel eerst zelf toestemming voor hebben gegeven.

“Als u gebruikmaakt van de diensten van de St. Antonius Apotheek, is het belangrijk dat wij kunnen beschikken over uw actuele medicatiegegevens”, schrijft het ziekenhuis op zijn website. “Zonder uw toestemming kan dat niet, en hebben wij geen inzicht in de geneesmiddelen die u gebruikt en kunnen wij u, voor uw eigen veiligheid, geen geneesmiddelen meegeven.”

Een woordvoerder van het St. Antoniusziekenhuis laat aan onze redactie weten dat het bericht voorbarig was, en per abuis op de website is gekomen. Hoe het ziekenhuis dan wel met patiënten zonder EPD omgaat, kan de woordvoerder nog niet zeggen. “We gaan eerst intern uitzoeken hoe dit precies is gegaan.”

Vanaf 1 januari 2013 krijgt iedereen die dat wil een EPD. Behandelaars, zoals specialisten, huisartsen of een apotheek, kunnen dan medische gegevens van patiënten uitwisselen, maar alleen als mensen daar vooraf toestemming voor hebben gegeven.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk