Bah, Andijvie !!! Veel te bitter, slierterig, snotterig…. Dat zijn zoal de klachten die je als moeder krijgt als je dan toch de euvele moed hebt deze vitaminerijke groente op tafel te zetten. Na vele jaren creatief koken voor vegetariërs was het me toch mijn eer te na om ook voor dit probleem geen oplossing te kunnen vinden. Na enige experimenten met suiker, appelsap, kaas en een snufje kerrie werd onderstaand recept geboren. Het moment van de waarheid, de eerste happen …”hé dat is wel lekker” zei de ene zoon. “Nou dat is heel best weg te werken”, zei de andere. En toen zelfs mijn man, een fervent Andijvie-hater, de gok van het eerste hapje had genomen en dat ook nog met een glimlach door had geslikt, kon ik een zucht van verlichting slaken. Een nieuw succes-recept was geboren.
Het geheim? Suiker, appelsap en vooral de andijvie heel goed kleinhakken !!! Voor 4 personen:
2 struiken andijvie
ca. 700 g gr aardappelen
schepje suiker
scheutje appelsap
100 g jong belegen kaas, Edammer (Lidl)
½ eetlepel kruidenbouillonpoeder
margarine of bakboter
3 uien
½ theelepel kerriepoeder
2 schaaltjes vegaballetjes (Vivera 175 g, Super de Boer)
1 pakje gezeefde tomaten
Soeparoma (Maggi)
zout en peper Extra: pureestamper Schil de aardappelen en halveer ze als ze groot zijn.
Was de andijvie en laat deze uitlekken.
Pel de uien en snij ze in ringen.
Snij de kaas in blokjes.
Breng de aardappelen in een grote pan met een bodem water aan de kook.
Snij ondertussen de andijvie in dunne repen en hak de repen kleiner (geen sliertjes dus !!!).
Als de aardappelen koken de andijvie erbij doen en weer aan de kook brengen.
Zet dan de pit op half en laat aardappelen en andijvie gaar worden.
Verhit intussen een stuk margarine of bakboter in een koeken- of hapjespan en bak de uienringen goudbruin.
Strooi er de kerriepoeder en wat zout over, doe de ui in een schaaltje en hou tot gebruik warm.
Maak de pan niet schoon, verhit er een nieuw stuk margarine in en bak de vegaballetjes rondom aan.
Schenk de gezeefde tomaten erbij en verwarm door en door.
Maak op smaak met zout en peper en wat soeparoma en laat de balletjes tot gebruik in de pan.
Giet ondertussen de aardappelen en andijvie af.
Voeg suiker, peper en zout en het bouillonpoeder toe en stamp alles door elkaar.
Indien nodig een scheutje appelsap toevoegen om de stamppot wat vochtiger te maken.
Schep de blokjes kaas door de stamppot.
Serveer de andijviestamppot met de uienringen, de balletjes en de tomatensaus. Hoofdgerecht (vegetarisch)
Tijd ca. 45 minuten
Bron: eigen recept Tip
De wat bittere, maar zeer gezonde, smaak van de andijvie zwak je af door het gebruik van suiker en appelsap. De uienringen, die door het bakken wat zoetig worden, passen perfect bij dit gerecht, evenals de vega-balletjes in de tomatensaus.Weetje
Onze “oerhollandse” andijvie komt van oorsprong van erg ver, namelijk uit Zuid-Oost Azië en China. Andijvie is nauw verwant aan witlof en samen behoren ze tot de Cichorei-familie. Er zijn twee soorten, de gewone en de Krul- of Frisee-andijvie, die allebei zowel rauw als gekookt gegeten kunnen worden. De groente is rijk aan vitamines, o.a. A, B2 en C, en mineralen. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.
Eerdere recepten vind je in het archief (het pannetje) hiernaast.