Katern

Anders maaien voor een sterkere biodiversiteit

Het aantal insecten neemt al jaren drastisch af. Eén van de redenen is dat er niet genoeg voedsel voor ze is. Om de natuur een handje te helpen heeft de gemeente Nieuwegein meegedaan met het initiatief ‘MaaiMeiNiet’ van stichting Steenbreek. ‘Dit hield in dat we in de maand mei waar het mogelijk is, niet zouden maaien om vlinders, vogels, bijen en andere insecten weer een plek te geven in onze groene leefomgeving. Veldjes die als recreatief gras (trapvelden en rondom speeltoestellen) worden gebruikt, werden wel gemaaid. Ook uitzichthoeken werden wel gemaaid om verkeersonveilige situaties te voorkomen.’

Hoe gaat het nu met de locaties die niet zijn gemaaid
We hebben een bijzondere maand achter de rug waarin de hele maand mei niet gemaaid is op een groot deel van alle grasvelden. Deze grasvelden moeten normaal voldoen aan een bepaald beeld; dat houdt in een gemiddelde graslengte tot maximaal 6cm hoogte.

Het niet maaien heeft ook geleid tot veel meer kruiden in het gras. Kruiden waarvan het zaad in de bodem aanwezig is en die nu de kans kregen om te groeien. Dat is heel goed voor de vlinder, bijen en andere insecten en ook hard nodig voor een gezonde leefomgeving voor eenieder. Na een maand niet maaien is het onmogelijk om ineens alles direct weg te maaien. Daarnaast hebben we ook nog eens te maken met een uitzonderlijke droge periode. Als we nu alles wegmaaien krijgen we heel veel schade aan de grasvelden en is er te weinig voedsel voor de insecten. We laten ecologen de grasvelden bekijken en beoordelen voordat er gemaaid gaat worden. De ecologen geven aan welke grasvelden wanneer gemaaid mogen worden. Bij het maaien zullen we een maximale hoogte aanhouden tussen 7-10cm. Dat voorkomt het uitdrogen van de grasvelden.

Wijk voor wijk
Er zal wijk voor wijk worden gewerkt en we zullen zeker een aantal weken bezig zijn om dit af te krijgen. We vragen hiervoor uw begrip. Dit betekent dat de komende tijd er nog wel een beeld zal ontstaan dat enigszins afwijkt wat u normaal aantreft in onze gemeente.

Omgevingsprogramma Natuur in de stad
De pilot MaaiMeiNiet zal worden geëvalueerd en de bevindingen hiervan zullen worden verwerkt in ons omgevingsprogramma Natuur in de Stad. Meer over het omgevingsprogramma kunt u lezen op www.ikbennieuwegein.nl/natuurindestad. Naast deze pilot MaaiMeiNiet draait onze andere pilot, anders maaien, nog gewoon door. Meer informatie hierover kunt u lezen op de pagina.

Anders maaien voor een sterkere biodiversiteit
Om meer kansen te bieden voor de natuur in Nieuwegein, gaat de gemeente samen met aannemer Van Wijk Groenvoorziening een pilot uitvoeren. Hierbij wordt er van april t/m juni op 5 locaties anders gemaaid dan u gewend bent. Dit betekent dat u op sommige plekken hoger gras zult zien, met veel kruiden en bloemen.

Anders Maaien
Tijdens de pilot is op deze locaties goed te zien dat de gemeente anders maait. Door het gras gefaseerd of in delen te maaien, geven we klaversoorten en bloemen meer kans om te bloeien en bieden we daardoor meer voeding en schuil- en broedplaatsen voor vogels, insecten en andere dieren. Vanaf april worden de vijf proeflocaties niet meer in zijn geheel gemaaid.

Gefaseerd maaien houdt in dat je bij een maaibeurt de helft of een derde van een veld bewust overslaat, bijvoorbeeld door de buitenste rand wel te maaien en het middelste gedeelte niet. Door het gras op die plekken te laten staan biedt je lokale kruiden de kans om volledig tot bloei te komen en als voeding te dienen voor bijvoorbeeld bijen of vlinders. Ook hebben deze kwetsbare soorten dan meer rust- en schuilplaatsen. Bij het kiezen van de proeflocaties is rekening gehouden met veilig gebruik van de openbare ruimte, bijvoorbeeld bij zichtlijnen of speeltuinen.

Voordelen
We spreiden de periode dat er anders wordt gemaaid waardoor flora en fauna hier langere tijd profijt van hebben. Bovendien bieden we structureel meer overlevingskansen voor kwetsbare dieren, zoals sommige vlindersoorten die niet zo ver kunnen vliegen om voldoende voeding te krijgen. Door gefaseerd te maaien zorgen we dat vogels, insecten en andere dieren voldoende plek hebben om zich te verplaatsen, te schuilen, zich voort te planten en voedsel te verzamelen. Dat is goed voor de natuur en uiteindelijk ook voor de mens!

One thought on “Anders maaien voor een sterkere biodiversiteit

  1. Rene Correlje

    Ik vindt dit een prima manier om meer insecten te krijgen.
    Ik vond in galecop langs de weg zomaar een bijenorchis, hele mooie plant die thuis hoort op mergelgronden in limburg.
    En die staat gewoon op de Herman Heijmanshove.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk