Ambulances vast in verkeer, ziekenhuis Nieuwegein slecht bereikbaar door verkeerschaos

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein maakt zich grote zorgen over de bereikbaarheid na de verkeerschaos van afgelopen vrijdag. Door de werkzaamheden aan de A2 slibden de wegen in Nieuwegein volledig dicht. Ook ambulances stonden volgens een woordvoerder vast. Het ziekenhuis houdt z’n hart vast voor de komende weekenden, als de weg wéér dichtgaat.

“Dit was echt onacceptabel”, laat woordvoerder Roeland Franck weten tegenover onze samenwerkingspartner RTV Utrecht. Patiënten en zorgmedewerkers hadden moeite om bij het ziekenhuis te komen. En continu was er de spanning: komen urgente gevallen op tijd?

Vooropgesteld: er zijn geen patiënten die ‘medische schade’ hebben opgelopen, doordat ambulances er niet door konden. “Daar zijn we blij mee, maar het is meer geluk dan wijsheid”, benadrukt de woordvoerder meermaals.

Geen reanimaties
Zo waren er vrijdag toevállig geen reanimaties of mensen met acute hartproblemen die naar het Nieuwegeinse ziekenhuis moesten, blijkt uit een inventarisatie van het Antonius. “Was dat wel zo geweest, dan had het slechter af kunnen lopen.”

Eén patiënt kreeg het advies om naar het ziekenhuis in Utrecht te gaan. Zijn of haar situatie was dermate ernstig, dat het volgens het ziekenhuis niet verstandig was om Nieuwegein proberen te bereiken. Meer over dit specifieke incident weet de woordvoerder niet.

Het ziekenhuis overlegt vandaag met de gemeente Nieuwegein over de komende weekenden, als de snelweg opnieuw deels dichtgaat en er ook weer afsluitingen zijn in Nieuwegein. Franck: “We moeten herhaling echt zien te voorkomen.”

Inmiddels hebben de gemeente Nieuwegein en Rijkswaterstaat overleg gehad over hoe het de komende weken moet. Afgesproken zijn onderstaande extra maatregelen.

Extra maatregelen
Er worden bestaande verkeerslichten aangepast om de instroom te beperken en er worden extra tekstwagens en borden geplaatst. De verkeerslichten op de toegangswegen van Nieuwegein gaan dus wat langer op rood, zodat de stad de hoeveelheid verkeer aankan.

Ook worden op meerdere drukke punten in de stad verkeersregelaars ingezet. Een team van Rijkswaterstaat en gemeente Nieuwegein gaat samen gedurende de afsluiting de situatie ieder uur in de gaten houden om de drukte te monitoren en te kijken waar eventueel nog meer inzet nodig is. Daarnaast geven we de informatie door aan navigatiediensten.

De werkzaamheden duren tot 30 september. In die periode wordt de A2 nog vier keer in het weekend afgesloten in de richting ‘s-Hertogenbosch: 22 augustus en 29 augustus vanaf donderdagavond 21.00 uur en 6 september en 20 september vanaf vrijdagavond 21.00 uur. Lees de volledige informatie over de geplande werkzaamheden op de website van Rijkswaterstaat.

Weekendafsluitingen:

  • Donderdag 22 augustus 21:00 uur tot maandag 26 augustus 05:00 uur: A2 richting Den Bosch dicht van knooppunt Oudenrijn tot knooppunt Everdingen.
  • Donderdag 29 augustus 21:00 uur tot maandag 2 september 05:00 uur: A2 richting Den Bosch dicht van knooppunt Oudenrijn tot Vianen.
  • Vrijdag 6 september 21:00 uur tot maandag 9 september 05:00 uur: A2 richting Den Bosch dicht tussen van knooppunt Oudenrijn tot Vianen.
  • Vrijdag 20 september 21:00 uur tot maandag 23 september 05:00 uur: A2 richting Den Bosch dicht van knooppunt Oudenrijn tot knooppunt Everdingen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren