Als dit maar goed gaat

De gemeenteraad heeft besloten dat er op een andere manier vergaderd gaat worden. Hoe dit ineens op de agenda is gekomen blijft een publiek geheim. U weet inmiddels dat Nieuwegein aan elkaar hangt van geheimen. Door de raad zelf is er niet om gevraagd. Het voorstel lag er ineens. Terwijl wij politici allemaal uit huis waren om stemmen te vergaren, hebben stille krachten binnen het gemeentehuis deze noviteit bedacht.Niet dat er geen frisse wind zou mogen waaien in de potdichte bovenkamertjes van het gemeentebestuur. Als het maar duidelijk is waar de wind vandaan komt. Die wind stak zomaar op uit een hoek waar die wind nog nooit vandaan is gekomen.
Als u een geheim kunt bewaren, willen wij u wel vertellen dat de burgemeester er ineens mee op de proppen kwam. En dan nog tijdens een bijeenkomst die alleen toegankelijk was voor fractievoorzitters. De invulling van de functie van fractievoorzitter was bij de meeste fracties nog niet eens bekend. De burgemeester,in zijn rol als voorzitter van de raad, had juist op de eerste fractievergadering na de verkiezingen waarin die functie wordt gekozen door de overige fractieleden, de fractievoorzitters uitgenodigd in één van de bekende achterkamertjes. Hoewel ambtelijke molens zeer langzaam draaien was in dit geval de zaak al beklonken voordat het voorstel tot alle aanwezigen was doorgedrongen.De raad gaat het nu gedwongen anders doen. GroenLinks is absoluut voorstander van pogingen om de raadsvergaderingen effectiever te maken. Echter wel met draagvlak vanuit die raad en de bevolking. En met democratische spelregels. Er is nu helemaal niets geregeld. De inspraak voor de burgers? Niet geregeld! Controle van het college door de raad? Niet geregeld. De politieke stromingen goed vertegenwoordigd in het presidium? Niet geregeld. Onpartijdige voorzitter van de raad? Niet geregeld! Welke onderwerpen er worden behandeld? Niet geregeld.D66,die ons nog een notitie stuurde waarin de bestuurlijke vernieuwing toch heel wat beter doortimmerd was dan in het raadsvoorstel hield hier verder zijn mond over als een volleerd collegepartner.
 Kroonjuweeltje doorgespoeld. De VVD laat zojuist via twitter weten dat VVD stemmers tevreden kunnen zijn over het coalitieakkoord. Tevreden over de vrijheden van de macht misschien maar Democratisch? Nog niet!Corrie van RooijenVolg mij ook op twitter @cvrooijen

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren