Alles wat je moet weten over houtbouw

Heeft houtbouw de toekomst? Dat is een vraag die laatste tijd steeds vaker opduikt. Er zijn namelijk behoorlijk wat redenen om voor een woning van hout kiezen. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, voor- en nadelen van bouwen met hout.

Pineca

Pineca

Geschiedenis van hout
Het gebruik van hout als bouwmateriaal is zeker niet nieuw. Het was zelfs het belangrijkste bouwmateriaal voor de industriële revolutie. Het werd daarna in Nederland verdrongen door bouwmaterialen als beton en bakstenen, die een enorme impact hebben op het milieu. In Scandinavië zie je nog wel altijd veel houtbouw.

De milieu-impact is een van de redenen dat hout een comeback maakt als bouwmaterialen. Er zijn de afgelopen jaren niet alleen huizen van hout gebouwd, maar ook bijvoorbeeld scholen en bedrijfspanden. Het aantal woningen van hout is op dit moment wel nog steeds relatief laag. Volgens ING zijn 2 procent van woningbouw in Nederland houtbouw. Maar dit cijfer lijkt dus de komende jaren meer te gaan worden! Bij Pineca kun je een aantal voorbeelden zien van hoe een houten huis eruit ziet en wat de kosten ervan zijn.

Wat zijn de voordelen van bouwen met hout?
Zoals hierboven genoemd, brengt bouwen met hout bepaalde milieuvoordelen met zich mee. Waar het produceren van bouwmaterialen als beton, staal en staal baksteen bijdraagt aan een hogere CO2-uitstoot, doet hout dat niet. Sterker nog: hout slaat zelfs CO2 op.

Ook is hout hernieuwbaar, oftewel: het kan teruggroeien. Dan moet er uiteraard wel voldoende bos worden geplant. Ook is hout goed herbruikbaar, beter dan gangbare materialen als beton. Er treedt nauwelijks tot geen verlies van kwaliteit op.

Maar het is niet alleen maar goed nieuws voor de planeet, aan bouwen met hout zitten ook andere voordelen. Zo heeft bouw een korte bouwtijd, zeker in het geval van een kant-en-klaar ontwerp. Maar zelfs als je kiest voor maatwerk, is de bouwtijd nog steeds korter dan bij een ‘normale’ woning. Een korte bouwtijd heeft meerdere voordelen. Niet alleen hoef je minder lang te wachten tot je een nieuwe woning kunt betrekken, het scheelt ook flink in de portemonnee.

Daarnaast is hout van nature isolerend. Het is zo’n vijf keer meer isolerend dan baksteen. Tot slot wil het oog ook wat. Over smaak valt niet te twisten, maar veel mensen zijn dol op de authentieke uitstraling die hout biedt.

Wat zijn de nadelen van bouwen met hout?
Elk materiaal heeft zijn nadelen, ook hout. Het grootste nadeel is dat hout de nodige onderhoud vergt. Ook kan bouwen met hout duurder uitpakken dan baksteen of beton, al is de verwachting dat dit in de komende jaren bijtrekt. De prijs van een houten huis bestaat bovendien uit veel meer componenten dan alleen het materiaal.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren