Alles over je BHV-certificaat (her)halen

Wil je bijdragen aan de veiligheid op de werkvloer? Dan is je BHV (afkorting voor Bedrijfshulpverlening) halen een goed idee. Met een BHV-certificaat ben je namelijk bevoegd en opgeleid om verschillende taken uit te voeren in geval van nood of calamiteiten binnen een organisatie. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld het verlenen van eerste hulp bij ongevallen, het bestrijden van beginnende branden, het evacueren van medewerkers en bezoekers, het alarmeren van hulpdiensten, enzovoorts. Ook ben je getraind in het coördineren van de hulpverlening en het assisteren van professionele hulpverleners (brandweer, ambulance, politie) bij hun taken. Lijkt dit jou ook wel iets? Lees dan snel verder, want hieronder vertellen we je hoe je jouw BHV makkelijk kunt halen!

BHV-training volgen: e-learning combineren met praktijk
Je kunt een BHV-training volgen en je certificaat halen op verschillende momenten in het jaar, verspreid over het hele land. In de meeste gevallen hoef je dus helemaal niet ver te reizen. Meestal bestaat een BHV-module uit e-learning en een halve dag praktijk. De e-learning doe je dan thuis alvast ter voorbereiding van de praktijkdag op locatie. We raden aan om de e-learning net zo serieus te nemen als de praktijkdag, want het zorgt voor een stevige basiskennis om het maximale uit de praktijkdag te halen. Op de praktijkdag zelf ga je deze kennis namelijk meteen in actie omzetten en oefenen. Je zult dan bijvoorbeeld leren hoe je in het echt moet reanimeren en een AED moet gebruiken. Ook leer je hoe een stabiele zijligging eruitziet, hoe je verbanden correct aanlegt en branden blussen. Kortom, een intensieve en leerzame dag dus!

BHV-certificaat halen
Aangezien het werk van een BHV’er vooral praktisch gericht is, zullen de examinatoren op de praktijkdag toezien hoe jij handelt bij calamiteiten zoals we hierboven beschreven hebben. Zij beoordelen dan of je voldoende kennis bezit om de handelingen correct uit te voeren. Is dit het geval, dan ontvang je een erkend digitaal BHV-certificaat. Met dit certificaat kun je weer 1 jaar vooruit.

BHV-herhaling na 1 jaar
Hopelijk hoef je niet vaak jouw opgedane kennis en kunde van de BHV-training toe te passen. Toch is het van belang dat je jouw kennis en kunde up-to-date houdt. Vandaar dat een BHV-certificaat slechts 1 jaar geldig is, want dit dwingt je om op regelmatige basis bij te leren. Er is in principe dan ook geen verschil tussen een BHV-basistraining en BHV-herhalingstraining. In beide gevallen leer je namelijk (opnieuw) hoe je moet handelen bij ongevallen, brand en ontruiming.

112bhv

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren