Afval scheiden gaat niet altijd goed

De recyclingcoaches van vuilophaler RMN (Reinigingsbedrijf Midden-Nederland) blijven voorlopig controles uitvoeren in de wijken. Sinds enige tijd rijden de controleurs door de gemeenten waar RMN actief is om te snuffelen in de containers. Het scheiden van het afval gaat namelijk nog steeds niet goed in onder andere Nieuwegein. ‘Daar moet verandering in komen want de kosten lopen flink op als er verkeerd afval in een container zit, want hierdoor wordt een lading vaak afgekeurd bij de vuilverwerker.’

Blijkt dat als een controleurs iets vindt wat niet thuishoort in bijvoorbeeld een GFT container, dan bestaat de kans dat hij niet geleegd wordt en zal blijven staan. Dit kan leiden tot grote ergernis en hogere kosten voor de gemeenten en dus de inwoners zelf. ‘Goed scheiden is daarom belangrijk’  aldus RMN.

Hangt er een informatiekaart aan uw container? Dan zit er een kleine hoeveelheid afval in uw container wat er niet in hoort. Op de kaart ziet u om welk afval dit gaat. Zit er herhaaldelijk verkeerd afval in uw container? Dan leegt RMN uw container pas weer als u het verkeerd aangeboden afval er zelf heeft uitgehaald.

Hangt er een rode kaart aan uw container? Dan zit er te veel verkeerd afval in uw container. Uw container wordt dan niet geleegd. Op de rode kaart staat aangegeven welk verkeerd afval er in de container zit. Deze container zal pas dan bij de eerstvolgende ophaalronde worden geleegd. Het verkeerd aangeboden afval moet dan wel uit de container (door u zelf) gehaald zijn. Het is ook mogelijk dat u de inhoud van de container zelf in zakken wegbrengt naar het recyclingstation.

Een groot deel van het huishoudelijk afval bestaat uit herbruikbare materialen. Van oud papier is weer nieuw papier te maken. En gebruikt glas smelten we weer om voor nieuw glas. Omdat we deze materialen opnieuw kunnen gebruiken, noemen we het ‘grondstoffen’ in plaats van ‘afval’.

RMN: ‘Er zijn drie soorten grondstoffen die we nog veel tegenkomen in de containers voor restafval. Het gaat dan om groente-, fruit- en tuinafval, etensresten, papier, drankenkartons en verpakkingen van plastic en metaal. Zonde! Als we dit gescheiden aanbieden, levert het geweldige grondstoffen op. Omdat afval scheiden soms best lastig is, hebben we een aantal tips en adviezen voor u verzameld.’

Twijfelt u wat nu wel en niet in een bepaalde container mag, kijk dan eens op de website van het Reinigingsbedrijf Midden-Nederland. In één oogopslag ziet u meteen welk product u waar moet weggooien. Zo wordt het scheiden van grondstoffen nog gemakkelijker.

Advies nodig van onze recyclingcoaches?
In restafval zit altijd nog veel groente-, fruit- en tuinafval, oftewel GFT, maar ook veel plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons, zoals melk- en vruchtensap pakken. De recyclingcoaches voorzien de inwoners graag van allerlei informatie rondom afval scheiden en denken graag met u mee over hoe u dit het makkelijkste doet. De recyclingcoaches zijn in alle RMN gemeenten werkzaam. Zij staan u niet alleen telefonisch te woord, maar komen ook graag bij u langs voor een persoonlijk gesprek. Een afspraak maken met één van deze recyclingcoaches? Stuur een e-mail naar recyclingcoach@rmn.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk