Aardbeienshake-mousse

Een makkelijk en snel recept waar je twee kanten mee op kunt, shake of mousse. De shake is door de yoghurt niet zo mierzoet als een shake op basis van ijs. Daardoor is het een zalig en fris tussendoortje voor de komende warme dagen. Maak hem met volle (romiger) of magere (slanker) yoghurt, de smaak blijft super.
De mousse ontstaat door toevoeging van geslagen eiwitten, waarna je hem laat opstijven in de koelkast. Als toetje of tussendoorhapje altijd goed,veel vitamientjes, weinig calorieën.

Voor 4 personen:
300 g aardbeien
100 g suiker
3 dl yoghurt (volle of magere, naar smaak)
muntblaadjes (vers)
evt. 2 eiwitten, biologisch of vrije uitloopeieren

Extra: staafmixer of keukenmachine; 4 glazen of bakjes.

SHAKE
Was de aardbeien, dep ze droog en verwijder de kroontjes.
Hou eventueel enkele aardbeien achter ter garnering.
Snij de rest in stukjes en pureer ze met de suiker tot een gladde massa.
Mix de yoghurt door het aardbeienmengsel en giet het in de glazen.
Garneer met de achtergehouden aardbeien en de muntblaadjes.
(Je kunt de shake eventueel een uurtje in de koelkast zetten.)

MOUSSE
Was de aardbeien, dep ze droog en verwijder de kroontjes.
Hou eventueel enkele aardbeien achter ter garnering.
Snij de rest in stukjes en pureer ze met de suiker tot een gladde massa.
Mix de yoghurt door het aardbeienmengsel.
Sla in een andere, geheel vetvrije, kom de eiwitten stijf tot de massa glanzend en zo stevig is dat het eiwit in pieken blijft staan.
Schep het geslagen eiwit voorzichtig door de aardbeienyoghurt totdat alles goed gemengd is.
Schep de mousse in schaaltjes of glazen en zet 1 tot 1 ½ uur in de koelkast.
Garneer met aardbeien en munt.

Nagerecht of tussendoortje
Tijd: 10 tot 15 minuten (excl. evt. de tijd in de koelkast)
Bron: “De beste Vegetarische recepten” door Jane Donovan (2002)

Tip
Nog minder suiker gebruiken? Laat de suiker weg en vervang deze door zoetstof naar smaak.
Naast of in plaats van aardbeien kun je natuurlijk ook ander fruit gebruiken. Denk dan aan zacht fruit zoals zacht fruit zoals bosbessen, bramen, frambozen, bananen, perziken, abrikozen etc.

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk