Aardbeienroomijs

Zelf ijs maken is niet echt moeilijk. Het meeste werk heb je eigenlijk aan het ieder uur doorroeren van het bevriezende ijsmengsel. Derhalve is een ijsmachine een geweldig bezit, want die maakt in ongeveer een half uurtje ijs voor je zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Hieronder de bereidingswijze voor zowel het maken van ijs met de hand als met de machine. Voor 6 personen
1,6 dl water
230 g fijne kristalsuiker
900 g aardbeien, plus een paar voor de garnering
het sap van ½ sinaasappel
het sap van ½ citroen
3 dl slagroom Extra: staafmixer of (nylon) zeef; plat diepvriesbakje Bereiding in de diepvriezer:
Verwarm in een pan met dikke bodem het water met de suiker en roer totdat de suiker is opgelost.
Breng het water nu aan de kook en laat het 5 minuten inkoken tot een suikerstroop; niet roeren.
Pas op dat de siroop tegen het eind van de kooktijd niet verbrandt !!!
Haal de pan van het vuur en laat de siroop minstens 12 uur afkoelen.
Ondertussen de aardbeien boven een kom door de zeef wrijven of met de staafmixer goed pureren.
Roer de afgekoelde suikerstroop met het sinaasappel- en citroensap door de aardbeienpuree.
Klop de slagroom lobbig en spatel hem door de aardbeienpuree.
Schep het mengsel in een diepvriesbakje en zet het onafgedekt in de vriezer. Als na ca.1 uur de randen van het ijs beginnen te bevriezen het mengsel goed doorroeren met een vork.
Zet het ijs terug in de vriezer.
Herhaal het voorgaande de komende 2 à 3 uur een paar keer tot het ijs stevig is.
Dek nu het ijs af tot gebruik. Bereiding in de ijsmachine (inhoud 1,5 ltr):
Plaats minimaal 24 uur van te voren de emmer van de ijsmachine in de diepvriezer.
Volg de instructies van de bijgeleverde gebruiksaanwijzing.
Maak het aardbeienmengsel zoals boven beschreven.
Haal de ijsemmer uit de diepvries, plaats roerwerk en deksel terug op de machine en schakel deze in.
Schenk nu het vruchtenmengsel in de machine.
Afhankelijk van de ingrediënten is het ijs klaar na 25 à 40 minuten.
Serveer het direct, gegarneerd met de achtergehouden aardbeien en eventueel slagroom of bewaar het in een afgedekt diepvriesdoosje in de vriezer. Nagerecht
Bron: “IJs. De perfecte verwennerij” door Susanna Tee Tip
Als diepvriesbakje zijn de witte plastic bakjes van de Chinees erg handig. Het liefst het hoge modelletje.
Haal het ijs 15-25 minuten voor het serveren uit de diepvriezer. Het is dan makkelijker te scheppen en het is smakelijker.
Kun je zolang niet wachten? Zet het ijs dan in de magnetron om het zachter te maken. Op de ontdooistand reken je per ½ liter ijs ½ à 1 minuut. Weetje
Een ijsmachine bestaat uit een dubbelwandige koelcontainer met een deksel met daarin de motor voor het roerwerk. De koelcontainer bevat een koelvloeistof in de dubbele wand. De koelcontainer wordt ruim 24 uur van te voren in de vriezer geplaatst en de koelvloeistof bevriest. De machine maakt het ijs doordat het ijsmengsel, dat in de bevroren container wordt geschonken en dat aan de wanden bevriest, steeds van de wanden losgeroerd en gemengd wordt. Op deze manier maak je zelf het lekkerste roomijs, sorbetijs en granita.
Als je de koelcontainer na gebruik reinigt en direct terugplaatst in de vriezer hoeft hij niet zo lang meer te koelen en is hij altijd stand-by. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk