Een lichte maaltijdschotel op basis van plakjes aardappel. De bleekselderij blijft iets knapperig. Voor 3 à 4 personen
5 à 6 middelgrote aardappelen (vastkokers of iets bloemig)
boter of margarine
2 stengels bleekselderie
1 bakje oesterzwammen (150 g)
½ theelepel kerriepoeder
2 eetlepels tomatenketchup
ca. ½ dl witte wijn
peper en zout
½ camembert (Lidl)
3 bosuitjes
2 eieren, vrije uitloop of scharrel
scheutje melk
paar takjes peterselie
pijnboompitten Extra: quichevorm van ca. 24 cm doorsnede Schil de aardappelen en snij ze in plakjes.
Zet de plakjes op met water en kook ze half gaar in (even prikken ter controle).
Giet ze af in een vergiet, spoel ze af met water en laat ze afkoelen.
Vet de quichevorm in met wat margarine.
Verwarm de oven voor tot 200 gr C.
Was de bleekselderij en snij deze in dunne boogjes.
Veeg de oesterzwammen schoon, indien nodig, en snij ze in reepjes.
Snij de camembert in dunne plakjes.
Was de bosuitjes en snij ze in kleine ringetjes.
Was de peterselie, droog deze en knip of hak de peterselie fijn.
Verwarm een stukje margarine in een koekenpan en bak de bleekselderij met de kerriepoeder aan.
Voeg de oesterzwammen toe en bak ze aan.
Voeg de wijn en de tomatenketchup toe.
Roer alle aanzetsels goed los van de bodem van de pan.
Laat alles een paar minuutjes zacht smoren en zet de kookpit uit.
Maak op smaak met peper en zout.
Bekleed de bodem en zijranden van de quichevorm met de aardappelschijfjes.
Bewaar wat aardappelschijfjes voor het “deksel” van de schotel.
Bedek de aardappelbodem rijkelijk met camembertplakje en verdeel de bosui erover.
Schep het oesterzwammenmengsel in de vorm en verdeel het over de bodem.
Maak van de overgebleven aardappelplakjes een “dekseltje”.
Klop de eieren los met de melk en roer de peterselie erdoor.
Schenk het over de taart en bestrooi met pijnboompitten.
Schuif de schotel op een rooster midden in de oven en bak de schotel in ca. 20 minuten tot de randen van de aardappels goudbruin zijn gekleurd.
Eet er een frisse salade bij, bijvoorbeeld een koolsalade en eventueel bruin stokbrood met kruidenboter.Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd ca. 60 minuten (incl. oventijd) Tip
Maak de taart nog romiger door een bekertje crème fraîche mee te kloppen met de eieren.
Je kunt wat variatie aanbrengen in de ingrediënten, denk aan wat extra paddestoelen zoals (kastanje)champignons. De bleekselderij kan vervangen worden door ui in halve maantjes gesneden.
Voor wie vlees in deze schotel wil eten kunnen hamblokjes toegevoegd worden, de schotel wordt dan iets pittiger. Weetje
De oesterzwam komt na de champignon op de tweede plaats van meest gegeten paddestoelen. China is de grootste producent. Gekweekt wordt de oesterzwam op koolstofhoudende materialen zoals stro of zelfs oude kranten.
In het wild groeit hij in groepjes op loofbomen en met name de beuk. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton