Aardappelsalade met mosterddressing en tuinkers

Een eenvoudige, gezonde salade die je ook tussendoor kunt eten. Heel smakelijk is het om de aardappel of krieltjes warm aan de salade toe te voegen, zodat door de warmte de vinaigrette nog geuriger wordt en de smaken nog beter vermengen. De tuinkers geeft het pittig, kruidige accent. Voor 4 personen
700 g vastkokende aardappels
250 g gekookte sperziebonen
1 ui
250 g cherrytomaatjes
200 g pittige oude kaas (aan een stuk)
75 à 100 g veldsla
½ bakje verse tuinkers (Lidl)
4 eetlepels zonnebloem- of maïsolie
1 ½ eetlepel azijn
1 afgestreken eetlepel mosterd
½ theelepel suiker
zout en versgemalen peper Extra: mooie, ruime schaal Schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar.
Giet ze af, laat ze uitdampen en afkoelen en snij ze in blokjes.
Pel en snipper de ui.
Was de tomaatjes en halveer ze.
De korst van de kaas snijden en de kaas in blokjes snijden.
Indien nodig de veldsla wassen en drogen.
Klop olie, azijn, mosterd, suiker, zout en peper goed door elkaar tot een geurige vinaigrette (zie Tip).
Schep aardappelblokjes, sperziebonen, ui, tomaatjes en kaasblokjes door de vinaigrette.
Leg de veldsla in de schaal en schep de salade erop.
Knip de tuinkers uit het bakje en strooi het over de salade.
Serveer de salade met knapperig vers (stok)brood en/of met bijvoorbeeld een krokant gebakken lekkerbekje.
Een koel glas witte wijn of rosé erbij smaakt perfect.
Het is ook leuk om de salade per persoon in een kom te serveren.
Verdeel dan de veldsla over de kommen, schep de salade erop en decoreer weer met de tuinkers. Vegetarisch hoofdgerecht
Bereiden in ca. 30 minuten Tip
Als je de hoeveelheid vinaigrette te weinig vindt maak je gewoon de dubbele hoeveelheid. Wat je overhoudt kun je in een potje in de koelkast bewaren en voor andere salades gebruiken.
Maak deze salade nog sneller door de aardappelen te vervangen door krieltjes (pak van 700 g, in 8 minuten beetgaar koken) en een kant en klare mosterdvinaigrette uit een flesje te gebruiken.
De sperziebonen kunnen worden vervangen door peultjes (in 3 minuten beetgaar koken). Geen veldsla voorhanden? Neem je toch gewoon een andere slasoort. Weetje
Alhoewel de volwassen plant van de Tuinkers (Lepidium sativum) of Sterrekers zo’n 40 cm hoog kan worden, eten wij dit pittige plantje al een paar dagen nadat het uit het zaad is ontkiemt en 5 tot 8 cm hoog is. Het wordt altijd rauw gegeten en dan voornamelijk in salades of op broodjes.
Het leuke aan Tuinkers is dat je het supersimpel zelf kunt kweken, in je keukenvensterbank bijvoorbeeld. Het zaad ontkiemt op vrijwel iedere ondergrond als die maar goed vochtig wordt gehouden. Dus leg een in vieren gevouwen stukje keukenpapier op een schoteltje, maak het doornat en strooi de zaadjes erop. Na zo’n 10 dagen kun je oogsten en heb je een supervers en gezond beleg op je brood. Als je steeds verse Tuinkers wilt hebben, zaai je om de 4 à 5 dagen opnieuw op een ander schoteltje. Zaad is te koop bij het tuincentrum en in voorjaar en zomer in diverse bouwmarkten.
Tuinkers is zeer rijk aan vitaminen en mineralen zoals calcium en ijzer. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren