De combi van de gekruide aardappelpuree met de kort gestoofde zalm en tomaatjes is erg lekker en zacht van smaak. Serveer er een groente bij die ook zacht van smaak is, zoals bloemkool.
Voor 2 personen:
4 à 5 middelgrote aardappelen
scheutje melk
peper en zout
1 eetlepel verse, gehakte peterselie
boter
paneermeel
150 tot 200 g gerookte zalm, verpakt(MCS gecertificeerd)
1 teen knoflook
zonnebloemolie
½ bakje cherrytomaatjes
zout en versgemalen peper
takje verse rozemarijn (of ½ theelepel gedroogde)
Extra: koekenpan; rond, plat ovenschaaltje; knoflookpers
Schil de aardappelen en snij ze in stukken.
Kook de aardappelen gaar, giet ze af en laat ze even uitdampen.
Pureer de aardappelen met een scheutje melk, klontje boter en zout en peper.
Schep er de peterselie door.
Beboter het ronde schaaltje en bestrooi met wat paneermeel, schep de aardappelpuree erin.
Schep de puree vooral langs de randen, maar bedek ook de bodem van de schaal.
Zet de schaal op een rooster midden in de oven en zet de oven op 200ºC.
Laat de puree in 10 tot 15 minuten goudbruin kleuren.
Pel intussen de knoflookteen.
Snij de zalm in grove stukken.
Was de tomaatjes en halveer ze.
Verwarm in een koekenpan de olie (niet te heet).
Pers de knoflook uit boven de pan.
Leg de zalm in de pan en bak zeer kort even aan.
Draai de pit lager, voeg de tomaatjes toe en stoof de vis samen met de tomaatjes in korte tijd gaar.
Strooi er peper en zout over.
Haal de schaal met de aardappelpuree uit de oven.
Schep de zalm en tomaatjes in het midden van de aardappelpuree en strooi er rozemarijn over.
Serveer met bijvoorbeeld gekookte bloemkool of broccoli, die je, bestrooid met wat geraspte kaas en een snufje nootmuskaat, even onder de grill hebt gezet totdat de kaas gesmolten is.
Maar ook erg lekker met sperziebonen, doperwten, worteltjes etc.
Hoofdgerecht met vis
Tijd ca. 25 minuten
Bron: “Aardappelen, op een originele wijze” uitg. Allegrio, België.
Tip
>Maak voor dit recept de aardappelpuree niet uit een pakje. Juist de wat grovere structuur van zelfgemaakte aardappelpuree geeft dit gerecht zijn volle smaak.
>Voeg een klontje roomboter toe aan de zonnebloemolie voor je de zalm in de pan legt. De smaak wordt dan nog voller.
>Dit gerecht voor vier personen maken? Gewoon de ingrediënten verdubbelen.
>Ook leuk. Serveer het in één-persoons ovenvaste schaaltjes.
Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl