Aansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp’ers in de metaalbranche

De afgelopen decennia is de arbeidsmarkt ingrijpend veranderd in ons land. Waar eerder bijna iedereen na een opleiding in loondienst ging werken, is er intussen ook een grote groep mensen die als zelfstandig ondernemer actief is. In zowel de zakelijke dienstverlening als de zorgsector bijvoorbeeld werken intussen honderdduizenden zzp’ers. Hoewel het niet om dergelijk grote aantallen gaat, zijn er ook in de metaalbranche zzp’ers actief. Het betreft naar schatting 4.000 mensen. Denk jij er ook over om als zzp’er te gaan werken? Hieronder lees je meer over handige aansprakelijkheidsverzekeringen.

Het belang van aansprakelijkheidsverzekeringen
Als zzp’er loop je bepaalde risico’s. Hoe secuur je bijvoorbeeld ook werkt, er kunnen altijd bepaalde onvoorziene situaties ontstaan. Het is belangrijk jezelf en je onderneming goed te beschermen. Vooral tegen financiële gevolgen hiervan. Bepaalde verzekeringen zijn daarom echt een musthave. Een van de meest fundamentele soorten verzekeringen voor zzp’ers zijn de zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen. Hoewel sommige ondernemers vooral letten op de extra kosten van verzekeringen, is het belangrijk te onthouden dat ze jou en je bedrijf behoeden voor grote financiële schadeclaims. Hieronder lees je meer over de vier belangrijkste aansprakelijkheidsverzekeringen.

AVB verzekering voor zzp
Hoewel een Aansprakelijkheidsverzekering Voor Bedrijven niet wettelijk verplicht is, kan eigenlijk geen enkele ondernemer zonder. De AVB verzekering zzp dekt bepaalde letsel- en materiële schades die jijzelf (en eventuele medewerkers) veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan letsel of materiële schade als gevolg van vonken bij laswerkzaamheden, of schade of letsel dat veroorzaakt is door een product dat jij verkocht hebt aan een klant.

BAV voor zzp
Breng je als zzp’er advies aan klanten uit dat betrekking heeft op berekeningen, engineering of fabricage? Of werk je bijvoorbeeld als zelfstandig projectleider? Dan kan er ook vermogensschade of financiële schade als gevolg van een beroepsfout ontstaan. Om je te beschermen tegen eventuele schadeclaims is een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) echt een aanrader.

CAR-verzekering
Ben je actief in de bouw of verbouw van woningen of utiliteitsbouw, bijvoorbeeld als lasser of liftmonteur? Dan is een CAR-verzekering (waarbij CAR staat voor Construction Allrisk) ook tot slot zeker geen overbodige luxe. Deze verzekering dekt onder meer materiële schade aan bouwmaterialen en het pand dat je bouwt, schade door verbouwwerkzaamheden aan een bestaand pand en schade aan spullen van je opdrachtgever.

Misverstanden over aansprakelijkheidsverzekeringen
Een kleine fout maken kan grote gevolgen hebben. Om je onderneming (maar als zzp’er ook je privévermogen) te beschermen tegen eventuele grote schadeclaims, is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering echt aan te raden. Kijk goed welke risico’s je loopt, en welke verzekering deze dekken. Sommige zzp’ers sluiten geen aansprakelijkheidsverzekering af omdat ze denken dat ze geen risico lopen, maar niemand werkt geheel foutloos. Of dat het risico wel gedekt is door hun particuliere aansprakelijkheidsverzekering of algemene voorwaarden. Dit is echter niet het geval.

Leestip: Zaken doen in het buitenland? Hier moet je op letten.

De kans op een schadeclaim is wellicht groter dan gedacht
Zoals gezegd zijn er mensen die ervan overtuigd zijn dat ze geen risico lopen, of geen fouten maken. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Wist je dat maar liefst een op de duizend ondernemers ooit een schade van meer dan een miljoen euro veroorzaakt? Indien jou dit overkomt, ben je maar wat blij met een verzekering.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren