Per 1 juli treedt de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening in werking.
Met deze nieuwe wet is schuldhulp voor gemeenten een wettelijke taak.
De gemeente Nieuwegein gaat verder op haar al ingeslagen weg.
Inwoners die hulp nodig hebben, kunnen voor informatie en advies, een schuldregeling of -traject bij de gemeente terecht. Een integrale aanpak met aandacht voor preventie en nazorg staan in de dienstverlening centraal. Woensdagavond 27 juni stelde de gemeenteraad het zogenoemde beleidsplan voor integrale schuldhulpverlening vast.
Om schuldhulpverlening effectiever te maken, heeft het kabinet de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening ontwikkeld. Daarmee krijgen gemeenten expliciet de verantwoordelijkheid om schuldhulp uit te voeren. De gemeente Nieuwegein helpt inwoners niet alleen met het oplossen van schulden, maar ook met het voorkomen ervan en de nazorg. Met haar integrale aanpak kijkt de gemeente niet alleen naar de financiële situatie, maar onder meer ook naar de gezins- en woonsituatie, psychosociale factoren of evt. verslavingen. Voor gezinnen met inwonende kinderen brengt de gemeente het aanbod van maatschappelijke organisaties onder de aandacht of zorgt voor de inzet van passende zorgnetwerken. In gevallen die even schrijnend zijn, krijgen gezinnen met minderjarige kinderen voorrang. Belangrijk doel van schuldhulpverlening is om ervoor te zorgen dat schulden voor inwoners geen belemmering vormen om mee te doen in de samenleving.
Voor toelating tot schuldhulpverlening is geen inkomensgrens. In principe kunnen alle inwoners uit Nieuwegein van 18 jaar en ouder voor schuldhulpverlening bij de gemeente terecht. De gemeente heeft wel de mogelijkheid om schuldhulpverlening te weigeren aan personen die bijvoorbeeld fraude hebben gepleegd of al eerder gebruik hebben gemaakt van schuldhulpverlening en wat verwijtbaar niet tot resultaat heeft geleid. Het beleidsplan is regionaal afgestemd met de vijf gemeenten die het voornemen hebben om in 2013 te gaan samenwerken in de regionale uitvoeringsorganisatie Werk & Inkomen Lekstroom (WIL). Tot de start van deze regionale dienst voeren gemeenten de schuldhulpverlening nog zelf uit, vanaf de oprichting gezamenlijk.