Het kabinet gaat slachtoffers van mishandeling in de jeugdzorg financieel compenseren. Dat maakte minister Sander Dekker vandaag namens de ministeries van Rechtsbescherming en Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend in het Nieuwegeins Business Centrum tijdens een besloten bijeenkomst met slachtoffers. Slachtoffers krijgen eenmalig 5.000,- euro. De regeling zal in het najaar gepubliceerd worden en voor een periode van 2 jaar opengesteld worden. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven zal de regeling uitvoeren.
Minister Sander Dekker bood in Nieuwegein namens het kabinet opnieuw excuses aan voor wat de slachtoffers is overkomen. Hoeveel mensen ervoor in aanmerking komen is volgens Dekker lastig te zeggen, omdat waarschijnlijk niet alle slachtoffers zich al hebben gemeld.
De regeling volgt na aanbevelingen uit het onderzoek van commissie De Winter, die onderzoek deed naar psychisch, fysiek en seksueel geweld in de jeugdzorg van 1945 tot 2019. De commissie, onder leiding van Utrechts hoogleraar Micha de Winter, interviewde 1000 slachtoffers van mishandeling in de jeugdzorg. Toezichthouders hebben verzuimd in te grijpen, concludeerde de commissie-De Winter.
Uit het rapport van de commissie bleek dat driekwart van de geschatte 200.000 kinderen die na de oorlog in de jeugdzorg hebben gezeten, te maken heeft gehad met fysiek, verbaal, verwaarlozing of seksueel geweld. Daarin adviseerde De Winter het kabinet onder andere om met excuses en erkenning te komen, het hulpaanbod te verbeteren en een strenger toezicht te waarborgen.
De slachtoffers ondervinden tot op de dag van vandaag hinder van die nare ervaringen. In het stuk stonden dertien aanbevelingen voor erkenning van de slachtoffers in het verleden, maar ook om geweld in de toekomst te voorkomen.
De ministers beloven lotgenotencontact en kennisuitwisseling te gaan realiseren. Hiervoor zal een website worden ontwikkeld. Het nut van een website, voor en door lotgenoten, kwam naar voren in de verschillende bijeenkomsten met lotgenoten en uit de enquête. Deze website moet een digitale plek gaan bieden waar niet alleen erkenning, maar ook herkenning kan plaatsvinden; een plek waar lotgenoten verhalen kunnen delen en die daarmee bij zal dragen aan erkenning, verwerking, lotgenotencontact en empowerment.
Daarnaast wil het kabinet stoppen met separeren, minder kinderen in gesloten instellingen te plaatsen en kinderen zo veel mogelijk in een huislijke omgeving te plaatsen. Daarnaast krijgen slachtoffers eenmalig 5.000,- euro, niet om alle kosten ‘die voortkomen uit het slachtofferschap te compenseren’, maar als ‘erkenning van het geweld dat slachtoffers is aangedaan’, zo schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.