Om de verkeersveiligheid van de tramovergang Symfonielaan voor (brom)fietsers te verbeteren, zijn vanaf vrijdag 16 december 2022 t/m zondag 18 december 2022 diverse werkzaamheden rondom de tramovergang Symfonielaan uitgevoerd. De werkzaamheden zijn in opdracht van de Provincie Utrecht en de gemeente gezamenlijk uitgevoerd naar aanleiding van het overlijden van Sam Oostveen. De 18-jarige Sam kwam er in 2020 onder een tram terecht en overleed ter plekke.
De familie van Sam wilde dat de spoorbomen er zouden komen zodat er nooit meer iemand op de plek kan verongelukken. Natasja Heus, de stiefmoeder – liever nog zegt zij bonusmoeder – van Sam: “We krijgen Sam nooit meer terug, maar we kunnen de ongelukken wel beperken. Ik zie dit echt als de nalatenschap van Sam.”
Heus had een lange adem nodig. De vrouw heeft zich 2,5 jaar lang hard gemaakt om de spoorbomen er te krijgen. Ze schreef brieven naar politieke fracties, ging in gesprek met de gemeente en de provincie en startte een petitie. In februari 2021 kwam dan het verlossende woord: de provincie ging akkoord met de spoorbomen. Toch duurde het daarna nog een lange tijd. Bijvoorbeeld omdat er onderdelen niet geleverd konden worden door corona. “Op een gegeven moment zei ik toch weer: jongens, nú moet er echt wat gebeuren. Anders gaan we weer stappen ondernemen.”
Het typeert de strijdbaarheid van Heus. Die spoorbomen, die moesten en zouden er komen. Haar partner Pim, de vader van Sam, vroeg het haar. “Hij zei: je zou mij een plezier doen als je zorgt dat daar spoorbomen komen. Ik kan het niet, voor mij is het te zwaar.” Heus ging het gevecht, zoals zij het omschrijft, aan. “Als iemand dat aan je vraagt, dan krijg je de kracht om het te doen, denk ik.” Mensen zeiden tegen Heus dat het haar niet zou lukken. “Dan dacht ik: het gaat me zéker wel lukken.”
Het voelt voor Heus als een overwinning dat de spoorbomen vandaag dan eindelijk geplaatst worden. “Ik kijk regelmatig naar boven. Dan denk ik: Sam kijkt trots neer, dat heb je toch even geflikt, bonusmamaatje van mij. Pim is ook supertrots.”
Maar Heus maakt ook gelijk een kanttekening. “Het is niet zo, en dat is wel gesuggereerd, dat het boek nu dicht is en het verdriet weg is. Dat verdriet gaat nooit meer weg. Maar we hebben wel namens Sam iets nagelaten. Een super veilige plek. We zijn heel dankbaar dat andere kinderen of ouderen daar niet meer verongelukken.”
Een officieel openingsmoment is er niet, maar vanmiddag om 14.00 uur heeft Heus bij de spoorovergang afgesproken met een paar provincieleden en mensen van de gemeente. “Dan kunnen we het met z’n allen afsluiten en kunnen we dit hoofdstuk sluiten.”
Veilig Nieuwegein
Wat Heus betreft blijft het niet bij de spoorovergang aan de Symfonielaan. “Heel Nieuwegein moet veilig worden. Er is al gezegd dat er meerdere plekken onderzocht gaan worden, en daar hebben we niet eens naar gevraagd. We wilden dit namelijk eerst afronden.” “Er zijn zoveel mensen die gezegd hebben: in IJsselstein zijn alle tramovergangen wel beveiligd, jullie moeten dit in Nieuwegein ook gewoon doen. Ik denk dat ze nu wakker zijn.”