Dichter en columnist Ingmar Heytze zal tijdens het 23e Anna van Rijn lezing vertellen over de invloed van jongeren op onze taal. De lezing vindt plaats in Bed Dorpskerk Jutphaas aan de Nedereindseweg 3 en duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur. Aanmelden voor de lezing kan door een mail te sturen naar: lezing@annavanrijn.nl.
De Anna van Rijn lezing wordt jaarlijks georganiseerd door het Anna van Rijn College Nieuwegein en bibliotheek de Tweede verdieping. Bij deze lezing staat steeds een actueel onderwerp rond de thema’s onderwijs en opvoeding centraal. Veel woorden die jongeren beginnen te gebruiken raken uiteindelijk ingeburgerd in de standaardtaal. De verandering van onze taal begint dus bij de jongeren. Ingmar Heytze, zelf dichter en communicatiedeskundige, gaat dieper in op het thema.
Ouders en leraren leren de jongeren correct ABN en corrigeren verkeerd taalgebruik. Het foutief gebruik van ‘me’ roept ergernis op bij hele generaties boven de dertig. ‘Kapot’ gebruiken in de context “kapot grappig” roept op zijn minst vraagtekens op. Net als het woord ‘vet’ om iets bijzonder fijn te vinden. Taal vormt een belangrijk onderdeel bij het beoordelen van iemand, bijvoorbeeld bij een sollicitatie of kennismaking. Taal vormt dus een selectiecriterium. Jongeren integreren woorden uit muziek of andere culturen in hun taalgebruik. Zoals “chillen en dissen”. Vaak zijn de jongeren zich prima bewust van het onjuiste taalgebruik, maar is het een bewuste uiting van creativiteit of een manier om hun persoonlijkheid te onderstrepen.