2013, een geluksjaar!?

We leven in onzekere tijden. De economische ontwikkeling loopt niet zoals we dat graag wensen. Werkeloosheid en minder koopkracht tot gevolg. De samenleving en de onderlinge omgang met elkaar is aan het verharden, waarbij zinloos geweld én gedrag aan de orde van de dag zijn. Voor velen het gevoel om met onzekerheid naar 2013 te kijken, terecht of onterecht. En dan vergeet ik nog die mensen die in 2013 een ongeluksjaar zien.

Temidden van al deze zorgen, is het goed te beseffen dat het in delen van de wereld er minder aan toe gaat dan bij ons. Dagelijks is dat te horen in de Journaals. Mensen die leven in onzekerheid omdat volkeren of regeringen in oorlog met elkaar zijn. Mensen die van huis en haard gevlucht zijn in de hoop geweld achter zich te kunnen laten of hun kinderen in vrede kunnen laten opgroeien. Mensen die op zoek zijn naar middelen om zich in hun bestaan te kunnen voorzien en zo aan eten kunnen komen. Ikzelf denk dan ook onze zusterstad Rundu in Namibie.

In 2012 heeft een afvaardiging van de gemeenteraad een werkbezoek gebracht aan Rundu. De gemeente Nieuwegein heeft met Rundu een jarenlange stedenband. Het was een indrukwekkende reis waardoor ik zicht heb kunnen krijgen op hoe het leven in Namibie is en met welke problemen ze daar geconfronteerd worden. HIV en AIDS, kindwezen, voedselproblemen en gebrek aan de juiste kennis om het gewenste doel te realiseren. En hoe belangrijk het is goed onderwijs te krijgen. Kijk eens op hun website (www.werkgroeprundu.nl) om zelf het werk en de resultaten te zien.

Is er dichtbij huis ook werk aan de winkel? Oja, zeker. Zoals gezegd leven we in onzekere tijden. Als CDA Nieuwegein volgen we de diverse ontwikkelingen vanuit Den Haag nauwkeurig. 2012 was een bijzonder politiek jaar. De val van het Kabinet Rutte I en de verkiezing van Rutte II, maar nu met de PvdA erbij. Een rommelige start was het gevolg. Nivelering was daarbij de eerste bananenschil en er is flink op uitgegleden!
Het kabinet staat stevige maatregelen voor. Veel overheidstaken komen in 2013 richting de gemeenten zoals de jeugdzorg. Een pittig debat zal het gevolg worden. De budgetten worden minder maar de vraag neemt toe. Waar gaan we onze middelen dan de komende jaren op inzetten? Waar vragen we van inwoners zelf meer bij te dragen en waar zegt de gemeenten ‘hiervoor staan wij borg’. Wij als CDA-Nieuwegein bereiden ons de komende tijd voor op die debatten. Heeft u ideeen of ervaringen uit de praktijk, laat het ons dan weten.

In 2012 hebben we als CDA al een aantal mooie speerpunten kunnen realiseren of op de kaart kunnen zetten. Zo heeft ons verzoek om een BIBOB-screening uit te voeren op de cooffeeshop geleid tot het sluiten van de coffeeshop. De door veel politieke partijen gesteunde uitsterfconstructie was gelukkig van korte duur. De volgende stap die we gezet hebben om Nieuwegein veiliger te maken is om flexibel cameratoezicht in te voeren. De burgemeester heeft onze suggestie daarvoor opgepakt en in 2013 komen we er over te spreken als de landelijke wetgeving ons daar ook meer beleidsruimte voor geeft. Het pleidooi van het CDA om flexibel cameratoezicht in te zetten ligt in het gegeven dat overlast steeds extremer wordt, vaker op wisselende plekken plaatsvindt en zich ook zeer snel kan verplaatsen.

Ook op het sociaal beleid hebben we stappen kunnen zetten. Zo is er door steun van het CDA eindelijk een regionale sociale dienst gekomen; Werk en Inkomen Lekstroom (WIL). Diverse gemeenten uit onze regio gaan de krachten bundelen in de aanpak van werkeloosheid. Meer mensen moeten instromen in een zelfverdiend salaris. Dat zal een flinke klus worden maar met een actieve werkgeversbenadering en een gerichte ondersteuning moet dat lukken.
Wanneer de vraag om schuldhulp toeneemt, wat te verwachten valt vanwege de groei van huishoudens met schulden door de economische crisis, kan ook de wachtlijst in Nieuwegein fors toenemen. Dankzij het CDA krijgen gezinnen met minderjarige kinderen prioriteit in de aanpak van de gemeente Nieuwegein. Gezinnen met jonge kinderen moeten namelijk snel hulp krijgen om incassobureau’s, afsluiting van gas en licht en uithuiszetting te voorkomen.

De komende weken zijn gevuld met dagen van bezinning, feest en ontmoeting. Iedere inwoner van Nieuwegein zal op zijn of haar wijze invulling geven aan het vieren van kerst of het gedenken van de geboorte van Jezus Christus. Wij wensen u daarbij goede feestdagen toe. Om te zorgen dat wij straks ook veilig Oud- en Nieuwjaar kunnen vieren, zijn er diverse hulpverleners en toezichthouders actief. Wij bedanken hen graag hartelijk voor hun inzet al hopen we vooral dat het rustig en veilig blijft in Nieuwegein! Daarmee kan 2013 ook daadwerkelijk met geluk beginnen en wordt een jaar met een ongeluksgetal wellicht een geluksjaar.

Namens de CDA-fractie
Roelof de Wild

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren