14 juni: Wereld Bloeddonordag

Dinsdag 14 juni is Wereld Bloeddonordag, een feestdag die door de World Health Organisation in het leven is geroepen om alle bloeddonors ter wereld te bedanken voor de meer dan 80 miljoen bloeddonaties waarmee zij jaarlijks miljoenen levens redden.

Wereld Bloeddonordag staat dit jaar in het teken van trots. Sanquin wil met dit thema uitdragen dat bloeddonorschap iets is om trots op te zijn. Donorbloed is niet alleen onmisbaar bij grote operaties, ook mensen met leukemie of verkeersslachtoffers zijn er vaak van afhankelijk.

Om de ruim 500.000 Nederlandse bloeddonors te bedanken voor hun onbetaalbare gift, plaatst Sanquin Bloedbank op 14 juni een grote advertentie in een aantal landelijke dagbladen. Hieraan hebben diverse Internisthematologen hun medewerking verleend, waaronder en professor dokter Hagenbeek van het UMC Utrecht en professor dokter Huijgens van het VUMC in Amsterdam.

In Utrecht toont Wethouder Gispen van onder andere Volksgezondheid en Welzijn zijn betrokkenheid aan de Wereld Bloeddonordag door op 14 juni het donorcentrum aan de Trumanlaan in Utrecht te bezoeken. Burgemeester Cohen komt langs bij een donorcentrum in Amsterdam. Naast deze centra staan ook alle andere geopende donorcentra in het teken van Wereld Bloeddonordag. Daarnaast krijgt elke donor als aandenken aan deze dag een flashsticker voor op de mobiele telefoon.

Ook donor worden? Sanquin Bloedbank heeft veel nieuwe donors nodig. Iedereen die gezond is, meer dan vijftig kilo weegt en tussen de 18 en 65 jaar oud is kan zich aanmelden. Voor meer informatie: bel gratis 0800-366 67 36 of kijk op www.sanquin.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk