14 jaar cel en TBS voor Nieuwegeiner Jeffrey den D. die zijn ex doodstak

De rechtbank in Den Bosch heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak tegen de 32-jarige Nieuwegeiner Jeffrey van den D., die op 8 september vorig jaar zijn ex Clarinda van den Besselaar (33) uit Utrecht doodstak bij een winkelcentrum in Den Bosch. Hun 1-jarige kind was vanuit de wandelwagen getuige. De steekpartij gebeurde onder het raam van haar  ouders en in het zicht van een leeglopende supermarkt.

Jeffrey van den D. krijgt veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging, dat is precies wat half mei dit jaar tegen de man uit Nieuwegein werd geëist. De officier van justitie sprak van een moord met voorbedachten rade. Mede door zijn autismespectrumstoornis was Van den D. verminderd toerekeningsvatbaar.

De vrouw werd doodgestoken nadat ze eerder die ochtend telefonisch de relatie had beëindigd. Dat gebeurde telefonisch, omdat de ggz dat had geadviseerd. De man was al vaak gewelddadig geweest in de relatie. De vrouw had bij de politie melding gedaan van mishandelingen en verkrachting door haar partner.

Volgens Van den D. gebeurde de steekpartij in een opwelling, veroorzaakt doordat de vrouw 112 belde op het moment dat ze hem zag. De man stak dertig keer op haar in. Dat hun dochter getuige was van de moord op haar moeder noemde hij ‘hartverscheurend.’

Jeffrey van den D., die onderwijzer en adjunct-directeur was op een basisschool in Amsterdam, betuigde twee weken geleden spijt. “Ik ben natuurlijk de dader, maar ik vind het allemaal heel erg. Voor mijn dochter is het hartverscheurend.”

Applaus van ouders
De rechter stelt verder dat Clarinda op een afschuwelijke manier op het leven is gebracht. “Het kind moet leren leven met het feit dat haar vader haar moeder vermoord heeft”, aldus de rechter, die benadrukt dat de moord veel impact heeft gehad op de samenleving en de zus en ouders van Clarinda.

Schadevergoedingen
De zus van het slachtoffer neemt de zorg voor het kind op zich. Zij eiste een schadevergoeding van ruim 350.000 euro voor onder meer opvang en opvoedkosten voor het meisje en voor begrafeniskosten. De volledige berekening van het gederfde levensonderhoud is te complex voor het strafproces.

De rechtbank wijst wel alvast een soort van voorschot toe van 100.000 euro. De overige kosten kunnen bij de civiele rechter worden gevorderd. Met de begrafeniskosten en affectieschade moet de verdachte in totaal bijna 140.000 euro aan zijn dochter betalen. Daarnaast moet hij de ouders van het slachtoffer schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 65.000 euro.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren