Op maandag 27 januari jl. vond de Sterren Rondrit plaats. Een dag vol culinaire inspiratie en leerzame ervaringen voor 25 studenten van de opleidingen Zelfstandig Werkend Kok en Gespecialiseerd Kok van ROC Midden Nederland in Nieuwegein. Samen met hun docenten reisden zij per touringcar door de regio Utrecht, bezochten zes toprestaurants en namen deel aan bijzondere activiteiten die het vakmanschap en ondernemerschap in de gastronomie in de schijnwerpers zetten.
Leerbedrijven in de regio
Het Horeca & Toerisme College aan de Newtonbaan in Nieuwegein organiseert elk jaar evenementen met als doel studenten te inspireren, hun kennis te verrijken en hen in contact te brengen met mooie leerbedrijven in de regio. Een van de onderdelen van de missie van de school is om studenten op een unieke manier kennis te laten maken met de veelzijdigheid en passie van de hospitality. Eerdere edities, zoals de Sterren Masterclass vorig jaar, het bezoek aan 10 horecabedrijven in de binnenstad van Utrecht het jaar daarvoor, en de kookwedstrijd tussen koksdocenten met Rudolph van Veen in de jury, waren waardevolle ervaringen die studenten lang bij zullen blijven.
Eerste stop: ’t Amsterdammertje
De dag begon vroeg, om 07.30 uur, op de Newtonbaan in Nieuwegein. Bij de eerste stop, ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht, gaf chef-kok André Gerrits de studenten niet alleen een kijkje in zijn keuken met de bereiding van Dry Aged Eend, maar benadrukte ook het belang van eigenheid in het koksvak: “Als je weet wie je bent en waar je voor staat, komt creativiteit vanzelf,” aldus André.
Smaakbeleving bij De Burgemeester
Daarna ging de reis verder naar De Burgemeester in Linschoten. Met drie bereidingen van tomaat en bijpassende wijnen mochten ze de kunst van smaakbeleving zelf ervaren. Chef-kok Sander, recent benoemd tot SVH Meesterkok, benadrukte hoe vaak we proeven en beoordelen op wat we zien, terwijl echte smaakbeleving veel dieper gaat. “Smaak verandert altijd, afhankelijk van temperatuur, structuur en je emotionele beleving. Als je echt goed proeft, ervaar je pas wat er gebeurt.”
Kippetje met dragon: ‘t Kalkoentje
Bij ’t Kalkoentje in Rhenen stond het kippetje met dragon van chef-kok Nico Klaver centraal. Na een inspirerend verhaal over de ontwikkeling van deze signature dish mochten de studenten zelf aan de slag met het ontleden van de kip. Chef Nico gaf daarnaast een belangrijke les over gastvrijheid mee: “Iedere gast komt hier met een doel, en wij doen er alles aan om dat te bereiken, terwijl we zorgen dat elke gast zich nummer 1 voelt.”
Ambachtelijke bonbons in Kasteel Kerckebosch
Vervolgens bezocht de groep Kasteel Kerckebosch in Zeist, waar chef-patissier en oud-student Nick de Kruijf de geheimen van zijn ambachtelijke bonbons onthulde. De geur van chocolade vulde de keuken, terwijl de studenten zijn meesterwerken mochten proeven. Uiteraard mochten de studenten ook zelf aan de slag om bonbons te maken.
Spectaculair dessert bij Fico
De reis vervolgde naar Fico in Utrecht, waar eigenaar en chef-kok Menno van der Pol de studenten verwende met een prachtig dessert, inclusief een geblazen suikerbal, vergezeld van een bijpassende dessertwijn. Dit was tevens een moment voor de studenten om even bij te komen van een enerverende dag. Een van de studenten vertelde: “Het is een leuke en leerzame dag, ontzettend inspirerend om een kijkje in de diverse keukens te krijgen en te zien hoe de chefs op verschillende manieren hun passie uiten.”
Slotstuk in stijl bij Restaurant Céline
De dag werd afgesloten bij Restaurant Céline in Nieuwegein, waar chef-kok Rick Gresnigt en souschef Dennis Steenbergen de studenten verrasten met een verfijnde creatie van hennenei, shiitake, grachtenkaas, mousseline, amandel en truffel. Rick had nog een waardevolle tip: “Begin bij de basistechnieken. Als je die goed beheerst, kun je zo creatief worden als je wilt en volop experimenteren.”
Waardevolle dag voor toekomstige chefs
De Sterren Rondrit 2025 gaf de studenten een exclusief kijkje in de top van de Nederlandse gastronomie in de regio Utrecht. Het was een dag vol leren, proeven en het ontdekken van de veelzijdigheid van het vak. “Dankzij onze uitstekende contacten met het bedrijfsleven kunnen we dit soort geweldige evenementen organiseren, wat van grote waarde is voor onze studenten”, aldus Suzanne Staal, directeur Horeca & Toerisme College.