10.000 Nieuwegeiners zijn laaggeletterd!

Zo’n 10.000 Nieuwegeiners zijn laaggeletterd, dat is 1 op de 6 van alle inwoners.. De kans is dus groot dat je één van hen kent (en kunt helpen). Misschien is deze Nieuwegeiner een werknemer, een patiënt of cliënt van jou. Maar waarschijnlijk weet je niet dat degene laaggeletterd is. Laaggeletterden weten dit namelijk heel goed verborgen te houden. Bibliotheek De tweede verdieping vraagt in de Week van de Alfabetisering van 3 tot en met 9 september aandacht voor alle laaggeletterde Nieuwegeiners. Maak laaggeletterdheid bespreekbaar in onze stad!

Laaggeletterden kunnen vaak wel een beetje lezen en schrijven. Wat ze niet kunnen is bijvoorbeeld zelf een formulier invullen of de bijsluiter van medicijnen lezen. Vaak gebruiken ze in dergelijke situaties smoesjes als ‘Ik ben mijn leesbril vergeten’, ‘Mijn handschrift is zo lelijk. Wil je dit voor me noteren?’ of ‘Ik vul dit formulier liever thuis in’. Veel laaggeletterden willen iets veranderen aan hun situatie, maar schamen zich om erover te praten, weten niet hoe ze dit moeten aanpakken of missen steun in hun omgeving. Jij kunt ze helpen.

Informatie
In de factsheet van bibliotheek De tweede verdieping lees en zie je in één oogopslag hoe je laaggeletterdheid herkent en bespreekbaar kunt maken. In de Taalkaart Nieuwegein vind je alle adressen waarnaartoe je laaggeletterden kunt verwijzen voor taalcursussen en praktische hulp.

Netwerk
Bibliotheek De tweede verdieping heeft ook een netwerk laaggeletterdheid voor alle organisaties die laaggeletterden ondersteunen. Meer weten? Neem contact op met Gina van den Berg, coördinator informele educatie bij de bibliotheek: g.vandenberg@detweedeverdieping.nu of telefoon 030 – 6045834.

3 gedachten over “10.000 Nieuwegeiners zijn laaggeletterd!

      • Beste John en Bas,
        dat is het probleem. Er zijn inderdaad mensen bij die niet in Nederland geboren zijn, maar de meeste laaggeletterden zijn van Nederlandstalige afkomst. Zij zijn bijvoorbeeld werkzaam in een familiebedrijf en moeten de handen uit de mouwen steken, terwijl een van de familieleden de post doorneemt, e-mails beantwoordt en de facturen betaalt. Als je je taalvaardigheden niet bijhoudt, nooit leest of schrijft, verlies je kennis. Mensen van Nederlandse komaf schamen zich veel vaker voor hun probleem dan mensen van buitenlandse komaf en zullen dus ook minder gauw hulp zoeken. Daarom moeten wij met zin allen alert zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren