“Kroonjuwelen; exit, deel 2 ?”

`Once upon a time in The Hague; again!!`Soms lees ik mijn eigen column wel eens terug. Stiekem behoefte om gelijk te krijgen of kijken of de actualiteit je eigen woorden inhaalt? Wie weet; deze afgelopen week was echter heel apart! Mijn titel heb ik dan grotendeels gehandhaafd.Nieuwegein is gekopieerd door Den Haag. De eerste kamerfractie van de PvdA heeft haar oor te luister gelegd bij de PvdA fractie in onze gemeenteraad. Ik heb best respect voor Bert en zijn trawanten, maar dat zelfs Ed van Thijn hun serieus neemt; neen, dat had ik niet gedacht. Zo zie je maar; onderschat nooit je politieke opponenten. Zou Ed van Thijn bij Bert thuis op bezoek zijn geweest of geheim overleg hebben gehad bij Riet thuis? Zou deze gang van zaken ooit nog openbaar worden gemaakt? Wellicht in de memoires van Bert Lubbinge. 
Toch is het triest te constateren, dat de Nieuwegeinse PvdA attitude zich in Den Haag herhaald heeft. Eerst voor en dan tegen!! Burgers snapt U het nog?Dezelfde PvdA, die voor een correctief referendum zegt te zijn en dat met ons wil gaan voorstellen (dit laatste gaan wij zeker doen), is tegen een rechtstreeks gekozen burgemeester door de kiezers. Dus volgens de PvdA kan de kiezer wel kiezen bij een correctief referendum, maar niet bij een burgemeesterkeuze. Beste rooie rakkers dit is inconsequent!! 
Opfrisser 
Daarnaast wil ik ook nog even het geheugen van de PvdA opfrissen. Wellicht kan Bert dit doorgeven aan Ed. D66 heeft namelijk voordat Cor de Vos werd benoemd in Nieuwegein geijverd voor een gekozen burgemeester door de Gemeenteraad, omdat rechtstreeks gekozen door de burgers niet mogelijk en haalbaar was. We hebben toen een bijzondere Raadsvergadering georganiseerd, waarbij Jan Terlouw aanwezig was en burgemeester de Vet uit Leusden (lid commissie Elzinga dualisering). Grote fracties spraken zich toen positief uit over het idee van D66 Nieuwegein. Echter,toen het er een paar maanden later op aan kwam, waren zowel VVD, PvdA en CDA ineens niet meer thuis en dus weer tegen en is Cor de Vos op traditionele wijze – op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken – door de koningin benoemd. Mocht niet van hun grote broers uit Den Haag of zij wilden zelf niet. In ieder geval terug bij af.De opstelling “nu” van de PvdA om te gaan voor een gekozen burgemeester uit de Raad komt dus vier jaar te laat. Onze voorspelling is dat wanneer dit zou zijn voorgesteld door Thom de Graaf dat men dit ook had afgeschoten.Op voorstel van de PvdA heeft de VVD onlangs in de Raad van 17 februari een motie mede ondertekend, zodat de Nieuwegeinse gemeenteraad haar afkeuring over de gekozen burgemeester moest uitspreken. Van de VVD zeer hypocriet wanneer zij een regeerakkoord hebben ondertekend. Zie mijn Column 27 februari 2005. 
Kortom: Men wil gewoon niet! Zogenaamd zegt men wel te willen, maar als het er op aan komt trekt men zich terug. De drie grote politieke partijen in Nederland zijn qua bestuurlijke vernieuwing als het er echt om gaat alle drie even ultra conservatief. 
D66 Nieuwegein Initiatief 
Toch blijven wij constructief en hebben wellicht een oplossing voor Nieuwegein bedacht. De PvdA moet dan wel haar kiezers serieus nemen!D66 Nieuwegein zal met een initatiefvoorstel komen om tijdens de Gemeenteraads-verkiezingen van 8 maart 2006 een bindend referendum te organiseren waarin de Nieuwegeinse burger zich kan uitspreken voor of tegen “het door hen rechtstreeks” kiezen van de burgemeester. De verkiezingscampagne voor de gekozen burgemeester kan dan nog tijdig georganiseerd worden voor de datum van herbenoeming van burgemeester Cor de Vos. Voor alle duidelijkheid: D66 hoopt van ganser harte dat Cor de Vos zich kandidaat stelt.Nu maar afwachten hoe PvdA, CDA en VVD reageren. Misschien zouden deze fracties moeten luisteren naar Rehwinkel, Leers en Opstelten. En mijn beste rooie rakkers; een fractie die een bindend correctief referendum samen met ons wil invoeren, kan hier toch niet tegen zijn!! 
Namens D66Hans Reusch

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk