Knoflooksaus smaakt bij tal van gerechten heerlijk, soms is een gerecht zelfs niet àf zonder knoflooksaus. Maar je zit er niet altijd op te wachten dat je er zo van uit je smuideltje gaat ruiken. Dit bracht me er toe om een “alternatief” te bedenken. De oplossing was het familielid van de knoflook, de ui. Het geeft wel de smaak in je mond, maar niet de lucht uit je mond. Nodig:
2 delen magere yoghurt of magere kwark
1 deel fritessaus (Huismerk met 25% olie)
1 sjalot of klein uitje
zout
versgemalen peper
evt. een mespunt suiker
(verse) bieslook, peterselie, dille* Extra: knoflookpers Was, droog en hak of knip de kruiden.
Kijk zelf even hoeveel je nodig hebt.**
Klop yoghurt of kwark en fritessaus door elkaar.
Bij gebruik van kwark kan het nodig zijn een klein scheutje melk toe te voegen om de saus iets dunner te maken.
Pel sjalot of ui en snij in stukken die in de knoflookpers passen.
Pers de stukken sjalot of ui uit boven het yoghurt/kwark-fritessausmengsel (pas op, het spettert meer dan knoflook).
Een halve sjalot of ui is meestal wel voldoende.
Voeg de kruiden toe en roer ze door de saus.
Maak de saus op smaak met zout en peper.
Als je de saus (bij gebruik van yoghurt) iets zurig vindt, voeg dan het mespuntje suiker toe. *Gebruik verse kruiden, gedroogde (dan wat minder nemen)of uit de diepvries. Saus
Tijd 10-15 minuten
Bron: eigen recept Tip
** Als je kruiden overhoudt kun je ze in een hersluitbaar zakje in de diepvries leggen. Je hebt dan steeds kruiden op voorraad.Weetje
Het is bewezen dat knoflook cholesterol- en bloeddrukverlagend werkt. Dat het tegen verkoudheid en zelfs tegen kanker zou werken wordt dit bolgewas ook toegedicht, maar is nog niet bewezen.
Pas op: Knoflook is erg slecht voor je hond(en) en kat(ten) !!! Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.
Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.