Als lezer van De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl) weet u dat we ook veel affiniteit hebben met eten. Al jaren maakt onze ‘Kookgek’ Eric Dekker wekelijks een heerlijk recept voor u in de rubriek: ‘Koken met PEN.’ Culinair Maestro Cees van Suylekom zal vanaf nu frequent tips en tricks geven over hoe je iets kunt bereiden, maar dan visueel, gefilmd door onze redactie en daarna ook samen opgegeten of geproefd. Zuiver om te beoordelen of het lekker is want alleen het beste is voor u! Verleden week hadden wij heerlijke lamscarré’s in 100% Cees. Deze week waren wij op de Museumwerf in Vreeswijk.
Cees is Maestro Culinaire en geeft o.a. kookworkshops in Fort Jutphaas. Dat doet hij met zijn Kleur-, Geur- en Smaakcentrum. Deze keer maakt Cees drie verschillende sauzen: een mayonaise, knoflooksaus en een grillsaus. De volgende ingrediënten heeft u nodig:
Mayonaise. Twee minuten met staafmixer. Mixer en beker moeten goed op elkaar passen.
2 dooiers eigeel
90 ml zonnebloemolie
1 tl witte wijnazijn
Snufje zout
1 el mosterd
Van de mayonaise een knoflooksaus maken. Dan toevoegen:
1 el crème fraîche
4 t knoflook walsen
1 el bieslook
2 tl droge Sherry
1 tl mierikswortel
Grill Saus
450 ml tomaten ketchup
50 ml worcestersaus
5 el bruine basterdsuiker
2 el pittige mosterd
2x gewalsde knoflookteentjes
1 tl gemalen komijn
2 takje verse tijm
450 ml water
Alles in steelpan plm. 30 minuten laag laten pruttelen tot een glimmende gladde saus.