Tegen gebak waar wortel in verwerkt is, wordt nog steeds een beetje raar aangekeken. Geheel ten onrechte, zoals deze snelle cake, zonder eieren, bewijst. Hij zit vol fruit, wortel en kaneelpoeder. Een “best weg te werken” (citaat) tussendoortje als je hongerig en moe uit school komt, maar natuurlijk ook gewoon bij de thee of koffie. De meegebakken pompoenpitten geven een knapperig extraatje. Voor 12 punten
225 g zelfrijzend bakmeel
½ theelepel bakpoeder
½ theelepel zout
1 theelepel kaneelpoeder
5 eetlepels olie
geraspte schil van 1 sinaasappel en 4 eetlepels sap
140 g lichte basterdsuiker
140 g fijngeraspte wortel
1 handappel, geschild, geboord en geraspt
85 g rozijnen
50 g pompoenzaden
poedersuiker Extra: ronde cakevorm van 20 cm diameter Verwarm de oven voor tot 180/160 g C (boven-onderwarmte/hetelucht).
Beboter de cakevorm.
Meng het zelfrijzend bakmeel met bakpoeder, zout en kaneelpoeder in een grote kom.
Meng in een andere schaal de olie, het sinaasappelsap en de suiker.
Voeg het sinaasappelmengsel toe aan de bloem samen met wortel, appel, sinaasappelschil, rozijnen en pompoenzaden en roer alles tot het goed gemengd is.
Breng dit mengsel over in de bakvorm.
Bak de cake in 50 tot 60 minuten tot hij van de zijkant van de vorm loskomt.
Laat de cake op een rooster afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
Voor het serveren met poedersuiker bestuiven. Gebak
Bereidingstijd ca. 60 minuten
Bron: Good Food 101 Cakes and Bakes Tip
– In plaats van zelfgeraspte wortel kun je een kant en klaar zakje Peen Julienne nemen.
– De pompoenpitten kunnen vervangen worden door een mix van meerdere soorten zaden, zoals sesamzaad, zonnebloem- en pijnboompitten, maar wel mèt pompoenpitten erbij.
– Als je een grotere bakvorm neemt wordt de koek platter. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.