Op de dinsdagen 6 en 13 oktober inspecteren medewerkers van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) te voet 55 kilometer Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven. Zij lopen in twee- of viertallen over de weg en over de taluds van de dijk, zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van de dijk.
Inspectie van de Lekdijk
De inspectie van de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven duurt twee dagen: op 6 oktober wordt het westelijke deel geïnspecteerd (Nieuwegein – Schoonhoven) en op 13 oktober het oostelijke deel (Amerongen – Nieuwegein). De inspectie duurt van 08.00 tot ca. 16.00 uur. Bij erg slecht weer wordt de inspectie uitgesteld.
De medewerkers van HDSR bekijken onder meer of de grasmat van de waterkering in orde is en of en waar scheuren, verzakkingen en natte plekken zijn. Wanneer nodig worden maatregelen genomen om de dijk weer in orde te maken.
Medewerkers kunnen zich op verzoek legitimeren en dragen herkenbare bedrijfskleding. HDSR vraagt om rekening te houden met de medewerkers wanneer zij op de weg lopen, voor uw en hun veiligheid.
Het belang van de Lekdijk
De noordelijke Lekdijk beschermt niet alleen de direct achter de dijk gelegen grond, maar een groot deel van Utrecht en de Randstad tegen overstromingen vanuit de Lek. ‘Met de inspectie controleren we of de dijk klaar is voor het komende hoogwaterseizoen. Onder de noemer Project Sterke Lekdijk werken we de komende jaren ook aan de waterveiligheid op lange termijn. De Lekdijk wordt versterkt van Amerongen tot Schoonhoven.’
De Lekdijk beschermt een groot deel van Midden- en West-Nederland. Als de dijk bij Nieuwegein doorbreekt kan het water in dertien dagen tot Zoetermeer, Rotterdam en Amstelveen stromen. De kans dat een dergelijke ramp echt plaatsvindt is klein. De laatste dijkdoorbraak was hier in 1751, 36 jaar voordat de Slag bij Vreeswijk plaatsvond.