In 2050 moet ook Vreeswijk helemaal ‘van het gas af zijn’ Wie gaat dat regelen? Hoe gaan we dan ons huis verwarmen? Wat gaat dat kosten? Zie je nog wat terug van de kosten die je moet maken? Kun je ook een tegemoetkoming in de kosten krijgen? Heel veel vragen die op een antwoord wachten. Het Wijkplatform Vreeswijk roept inwoners op die gezamenlijk aan de slag willen met het beantwoorden van de vele vragen.
Werkgroep ‘Vreeswijk heeft energie’
We streven naar een werkgroep ‘Vreeswijk heeft energie‘, die gezamenlijk, zowel huizenbezitters als huurders, wil onderzoeken op welke wijze in Vreeswijk de energietransitie plaats kan vinden en die een energieplan aan de gemeente kan voorleggen. Voor dat onderzoek kan de nodige hulp, ook financieel, worden verkregen via diverse instanties. Heeft u belangstelling voor en/of ervaring met energietransitie, neem dan contact op met het secretariaat van het Wijkplatform: Margriet Mannak, email wpvreeswijk@gmail.com of tel. 030-6062002. Heeft u een nog veel beter idee of wilt u meer informatie? Ook dan graag contact opnemen met Margriet Mannak.
Grote operatie
Zeven miljoen huizen en een miljoen gebouwen moeten de komende decennia verduurzaamd worden. Een gigantische klus om al die gebouwen en huizen van het aardgas te halen en andere warmtebronnen en isolatie te installeren. Gemeentes, grote bedrijven en netbeheerders zijn vanzelfsprekende partners, maar ook bewoners moeten absoluut een positie hebben. Het gaat uiteindelijk over hun huis; zij betalen de kosten van de energie en merken hoe goed hun woning geïsoleerd is. De energietransitie gaat over mensen. In 2021 moeten gemeentes per wijk een uitvoeringsplan hebben. Hoogste tijd voor bewoners om daar nu het voorwerk voor te doen en er voor te zorgen dat ze een stem hebben hoe het uitvoeringsplan er uit komt te zien.
Goede initiatieven in Nieuwegein en daarbuiten
In Nieuwegein is een groep bewoners in de Rijtuigenbuurt al gezamenlijk aan de slag met het isoleren van hun huizen. En de vereniging Energie-N is een actieve groep mensen die bewoners van Nieuwegein helpt, en elkaar laat helpen, de juiste stappen te zetten bij het besparen van energie en het opwekken van hernieuwbare energie. Landelijk zijn er diverse voorbeelden van wijken en buurten in Nederland waar de bewoners, met ondersteuning, zelf een voorstel hebben gedaan om te komen tot een realistische verandering van energiegebruik en zelf de baas zijn over wat er in hun wijk plaats gaat vinden. De Landelijke Stichting Actieve bewoners (LSA) brengt mensen, ideeën en activiteiten bij elkaar. Op die manier kan er veel geleerd en gedaan worden van en met de ervaringen die opgedaan zijn.
Rendement voor de bewoners
Door verschillende actieve bewonersgroepen wordt nagedacht en onderzocht hoe het financiële rendement van de vermindering van energiegebruik en van betere isolatie naar de gebruiker gaat in plaats van naar de energieleverancier. Wijkplatform Vreeswijk juicht het toe als ook in Vreeswijk een initiatief komt om, in samenwerking met de gemeente, de energietransitie in Vreeswijk op een eigen manier te regelen. Tijdens de politieke avond in maart 2018 is bijvoorbeeld voorgesteld om alle platte daken van de industriekwartieren te gebruiken voor zonnepanelen. Dit werd ook door de meeste politieke partijen als een serieuze optie gezien.
Hoe gaan de landen in Europa om met de co2 uitstoot? In Duitsland krijgt degene die overstapt van kolen of olie naar gas een premie van bijna 1000 Euro! En Nederlanders zouden veel kosten moeten maken om van het gas af te gaan. Bizar dit toch.
Dit gaat nooit lukken bij de oudere huizen zonder spouwmuur deze zijn hiervoor niet geschikt.
Tevens hebben deze huizen geen kruipruimte en zijn slecht geïsoleerd omdat het tevens ook heel vochtig is hieronder.
En de netten van de netbeheerder zijn hier niet op berekend.
Kortom kansloze missie waar Jan de arbeider weeer de dupe van wordt