Naar aanleiding van een reguliere afdelingsscreening, is in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein de VRE-bacterie aangetroffen. Het zou gaan om in ieder geval acht patiënten. Het is niet de eerste keer dat het ziekenhuis in Nieuwegein wordt getroffen door deze bacterie. Ook in 2012 en 2017 had zij te kampen met het Vancomycine Resistente Enterokok Bacterie.
Op de afdelingen IC en cardiologie treft het ziekenhuis in Nieuwegein de nodige voorzorgsmaatregelen zodat de VRE-bacterie zich niet verder verspreidt. Eén van deze maatregelen is het uitvoeren van een contactonderzoek onder patiënten die risico hebben gelopen op besmetting. Patiënten en overige bezoekers kunnen het ziekenhuis gewoon blijven bezoeken, zowel voor een polikliniekbezoek als voor een opname. Daar waar nodig, wordt men gewezen op de extra hygiënemaatregelen.
Wat is de VRE-bacterie?
De afkorting VRE staat voor Vancomycine Resistente Enterokok. Een enterokok is een bacterie die van nature bij mensen in de darm voorkomt. De VRE-bacterie is ongevoelig voor de meeste gangbare antibiotica, maar wel gevoelig voor zogenoemde reserve antibiotica. Gezonde mensen die een dergelijke bacterie bij zich dragen, ondervinden hier geen last van en worden er ook niet ziek van. Alleen bij verzwakte mensen kan de VRE soms infecties veroorzaken. De VRE-bacterie verdwijnt meestal vanzelf weer.
Informeren patiënten
Patiënten die momenteel op de betreffende afdeling verblijven, zijn geïnformeerd. Patiënten die in de afgelopen periode opgenomen zijn geweest op deze afdeling en dus mogelijk de VRE-bacterie bij zich dragen, zijn in kaart gebracht en ontvangen binnenkort een brief om hen hierover te informeren. Bij een bezoek aan de polikliniek worden deze patiënten ook geïnformeerd en bij eventuele heropname zullen zij in contactisolatie verpleegd worden.
Isolatie en schoonmaak
De opgenomen patiënten die (mogelijk) drager zijn van de VRE-bacterie, worden volgens protocol in isolatie verpleegd. Daarbij gelden extra maatregelen op het gebied van hygiëne. Ook aan patiënten en bezoekers wordt gevraagd actief mee te helpen aan een schone en veilige zorgomgeving door hun handen voor en na hun bezoek te desinfecteren met handalcohol.