Verse ravioli met asperges, saus en pijnboompitten

De asperges zijn niet erg duur dit jaar en aangezien ze nu nog goed verkrijgbaar zijn, hierbij een recept waarin deze bijzondere groente gecombineerd wordt met een verse pasta. De saus zorgt voor de “samenhang” van de ingrediënten en wordt bestrooid met geraspte kaas, die best een beetje pittig mag zijn. Nodig voor 4 personen:
500 g asperges
suiker
2 bakjes verse Ravioli formaggi (à 250 g, uit de koeling, Lidl)
2 vleestomaten
½ bakje champignons (à 250 g)
½ prei
olijfolie
geraspte kaas (belegen of oud)
1 eetlepel pijnboompitten Voor de saus:
1 eetlepel boter
2 eetlepels bloem
kookvocht v.d. asperges + melk 
peper en zout Extra: ruime pan voor de pasta; zeef of vergiet; ruime serveerschaal (voorverwarmd). Schil de asperges, snij ze in vieren en kook ze gaar in water met een schepje suiker.
Was intussen de tomaten en snij ze in reepjes.
Veeg de champignons schoon en snij ze in plakjes of in vieren.
Was de prei en snij deze in dunne ringetjes.
Verhit ruim water in een grote pan om de pasta (volgens de gebruiksaanwijzing op het pak) te koken.
Als de pasta gaar is deze in een vergiet uit laten lekken.
Verhit een scheutje olijfolie in een koeken- of hapjespan en bak de groenten kort aan.
Giet evt. vocht af en laat de groenten tot gebruik in de pan staan.
Giet de asperges af, maar bewaar het kookvocht.
Laat de asperges tot gebruik uitlekken.
Vul het kookvocht van de asperges aan met de melk tot ½ liter vocht.
Of gebruik alleen melk, de saus wordt dan witter en ziet er romiger uit. 
Maak de saus door de boter te smelten (in pannetje of magnetron) er de bloem door te roeren en dit nogmaals door te warmen.
Schenk het vocht of de melk in delen bij het boter-bloem mengsel, verwarm het en roer steeds goed door tot het gebonden is.
Maak de saus op smaak met peper en zout.
Schep de groenten door de saus en warm, indien nodig, nog even door.
Verhit een droge koekenpan en rooster de pijnboompitten lichtbruin.
Doe de pasta in de serveerschaal, leg de asperges er op, giet de groentesaus erover en bestrooi met de geraspte kaas en de pijnboompitten.
Serveer het gerecht zo warm mogelijk met daarbij een eenvoudige salade van frisse krop- of icebergsla en een koel glas witte wijn. Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd ca. 45 minuten Tip
Mocht de saus te dun blijven, bind deze dan met ½ dl melk en 1 flinke eetlepel maïzena.
Je kunt de ½ dl melk ook vervangen door witte wijn, de saus krijgt dan een sterkere smaak. Weetje
Ravioli zijn, net als Tortelline, gevulde pastakussentjes. Tortellini zijn achter driehoekig van vorm en Ravioli vierkant. Ravioli betekent zoiets als “restant” hetgeen verwijst naar de vulling van de deegkussentjes, die oorspronkelijk van de restjes van andere maaltijden werd gemaakt.
Ravioli kan in de supermarkt vers, gedoogd of in blik worden gekocht. De vulling kan bestaan uit vlees, vis, kaas of groenten. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.
Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren