Toen & Nu: ‘De binnenkolk van de Oude Sluis’

Deze week een foto van Toen uit Vreeswijk, om precies te zijn van de Binnenkolk van de Oude Sluis. We gaven de foto van Toen, die eigenlijk een oude ansichtkaart is, mee aan onze fotograaf Jordi Jupijn voor het maken van de foto van Nu. Dit voor de bijna wekelijkse rubriek Toen & Nu op De Digitale Stad Nieuwegein.

De foto van Toen is gemaakt rond 1900. Ziet u op de achtergrond de Kleine brug? Toen lag het vol met schepen want er werd veel handel gedreven in de Toen grootste binnenhaven van Nederland. Van oudsher lag Vreeswijk op het knooppunt van belangrijke vaarwegen. De foto van Toen is gemaakt door het bedrijf Smeekes & van Schaik. De ansicht werd uitgegeven door P. Smit uit Vreeswijk.

Er is vrijwel niets veranderd in al die jaren. Zeker als je komend weekend naar Vreeswijk gaat want dan komen er weer een heleboel oude schepen naar het dorp. Men spreekt zelfs van een ‘groots schepenspektakel.’ Zo zal op zondag 21 juli om 18.30 uur bij de Rijnhuizerbrug in Jutphaas een indrukwekkende armada van maar liefst 60 gerestaureerde historische binnenvaartuigen Nieuwegein binnen varen. De vloot zet koers naar Vreeswijk. Daar wordt aangemeerd in de Museumhaven bij de Museumwerf.

Op woensdag 24 juli vertrekken de schepen weer. Rond hun aanwezigheid worden leuke festiviteiten georganiseerd. Kijken dus! En vooral beleven en ontmoeten. Ook Napoleon zal afmeren in het oude dorp Vreeswijk.



Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren