Studenten adviseren Nieuwegein over warmtevoorziening binnenstad

Studenten Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde hebben de gemeente Nieuwegein geadviseerd over duurzame warmtevoorziening van de binnenstad, die op dit moment in herontwikkeling is.

Opdrachtgever Marco van Hedel, projectleider duurzame gebiedsontwikkeling bij de gemeente Nieuwegein: “De komende jaren gaan we stap voor stap het centrum van Nieuwegein ontwikkelen om zo een betaalbare, toegankelijke, levendige en vooral groene binnenstad te realiseren, onder de naam ‘City Nieuwegein’. We willen de duurzaamste binnenstad van Nederland maken. In het ontwerpproces was een telkens terugkomende vraag: Hoe gaan we City van warmte (en eventueel koelte) voorzien? Om inzicht te krijgen in de grote hoeveelheid mogelijkheden hebben we de studenten van Hogeschool Utrecht gevraagd dit voor ons uit te zoeken.”

Advies op maat
“De studenten hebben op basis van bestaand beleid, het Koersdocument City en de Gebiedsopgave City, een uitgebreid programma van eisen opgesteld. Op basis van dit programma van eisen zochten ze passende duurzame warmtebronnen voor City West. De mogelijke toepassingen hebben ze overzichtelijk naast elkaar gezet. Zodat wij – gemeente Nieuwegein – een onderbouwde keuze kunnen maken: precies wat we nodig hadden. Onze volgende stap is om enkele voorgestelde opties uit te laten werken en door te laten rekenen door een gespecialiseerd adviesbureau.”

Frisse blik
Het is niet de eerste keer dat gemeente Nieuwegein HU-studenten inzet voor de gebiedsontwikkeling van City. Vorig jaar heeft een groep zich gebogen over de vraag hoe de binnenstad op een duurzame manier bevoorraad kan worden. En na de zomer komt er een HU-student een afstudeerstage lopen bij het gebiedsontwikkelingsproject City Nieuwegein. “Het is natuurlijk mooi om mee te helpen aan de scholing van broodnodige jonge technische professionals, maar helpt ons ook: het realistisch idealisme en de frisse blik van studenten geven nieuwe inzichten. Verschillende afstudeerscripties van HU-studenten worden er nog wel eens op nageslagen, tijdens het ontwikkelingstraject.”

Quest
In hun derde jaar aan de opleidingen Electrical Engineering, Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde van Hogeschool Utrecht werken studenten een half jaar multidisciplinair samen aan een project, onder de naam ‘Quest’.  Questprojecten zijn authentieke, innovatie-opdrachten van bedrijven of organisaties

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk