In 2021 is de oude Boogbrug over de Lek verwijderd, omdat deze geen functie meer had en voor onveilige situaties kon zorgen. Voor veel inwoners van Nieuwegein, maar ook voor gebruikers van de A2, was deze brug bij Vianen een herkenningspunt in het landschap.
Het verwijderen van de boogbrug is dan ook niet zonder slag of stoot gegaan; daartegen is veel protest aangetekend. Ook heeft men geprobeerd er een monument van te maken. Dat is niet gelukt, omdat de kosten voor het onderhoud van de brug te hoog waren.
Een aantal historische verenigingen, waaronder de Stichting Jan Blanken, de Historische Kring Nieuwegein en de Historische Vereniging het Land van Brederode, heeft na het verwijderen van de brug, de handschoen opgepakt om een aandenken aan de Boogbrug aan beide zijden van de Lek te realiseren. Dat is gelukt. Als alles loopt zoals het moet gaan, zal het tweedelige monument medio 2025 worden onthuld.
Burgemeester Marijke van Beukering over het initiatief: ‘De Boogbrug was onmiskenbaar een herkenningspunt voor bewoners na terugkeer van een vakantie. Door het maken van een tweedelig monument zal de herinnering aan de boogbrug in beeld worden gebracht en dat zal bij velen, die de oude brug nog hebben gekend, het oude ‘thuis’ gevoel weer oproepen.’
Jack Grondel, directeur Museumwerf Vreeswijk: ‘De Viaanse brug in de lucht en de motorpont Vrevia zijn niet meer weg te denken. Zij spannen samen in het verbinden van Vianen en Vreeswijk. Het monument herinnert ons aan de geschiedenis van de eeuwenoude verbinding over de Lek.’
Op maandag 17 juni jl. werd een brochure uitgereikt aan wethouders John van Engelen van Nieuwegein en wethouder Kees Bel van Vijfheerenlanden, waarmee de plannen in de openbaarheid zijn gekomen. Een kunstenaar moet nog worden gevonden die het wil uitvoeren.
Een impressie van het mogelijke kunstwerk, een kunstenaar moet nog worden gevonden
Steun voor het project
John van Engelen sprak zijn dankbaarheid uit richting de Stichting Jan Blanken Vianen die het aangedurfd heeft om dit project op te pakken. Van Engelen is zeer enthousiast en geeft aan dat de Boogbrug niet alleen van grote betekenis is geweest voor Vianen en Nieuwegein, maar voor heel Nederland.
Van Engelen: “De duidelijke vormgeving die naar de oude brug verwijst, de ketting met de gebroken schakel die de verbroken verbinding symboliseert en de beoogde locatie maken het een prachtig monument die de herinnering aan de oude Boogbrug levend zal houden. Het doet mij deugd dat onder andere ook de Commissaris van de Koning, Hans Oosters, zich achter dit plan heeft geschaard.”
Delen van de oude Boogbrug worden verwerkt in twee kunstwerken, waarvan er een aan de zijde van Nieuwegein en een aan de zijde van Vianen zal komen te staan. De Nieuwegeinse wethouder: ‘Het is een goede zaak dat, dankzij het bouwen van een monument aan beide zijden van de Lek, de voormalige Boogbrug blijvend onder de aandacht van het publiek zal worden gebracht.’
‘Het monument symboliseert de ‘verbroken’ verbinding tussen Vreeswijk en Vianen. Op de door Rijkswaterstaat beschikbaar gestelde brugdelen, zal een cortenstalen opbouw worden gerealiseerd. Bij het aanschouwen van het monument wordt direct duidelijk dat het monument verwijst naar de oude boogbrug over de Lek’, aldus Lammertink.
Over het kunstwerk
Het kunstwerk zal gemaakt worden van twee brugdelen. Deze brugdelen zijn door Rijkswaterstaat vrij gemaakt van chroom-6 verf, wegen respectievelijk 6.500 kilo en 5.000 Kilo en hebben gefunctioneerd als oplegging voor de oude Boogbrug.
In het monument komt de voormalige functie van de opleggers duidelijk naar voren. Voor de duidelijkheid: opleggers zijn stukken staal waar de horizontale delen van de oude Boogbrug op hebben gelegen. Zonder hun beschermende verflaag hebben de opleggers een roestig uiterlijk gekregen, door de opbouw van cortenstaal te maken ontstaat er één geheel tussen de nieuwe opbouw en de oude opleggers.
Door het bouwen van dit monument aan beide zijden van de Lek, zal de voormalige Boogbrug tussen Vianen en Nieuwegein blijvend onder de aandacht van het publiek worden gebracht.