Romige risotto met wortel en blauwaderkaas

Risotto moet met liefde en aandacht bereid worden, dan krijgt het de karakteristieke “romige” maar toch stevige structuur. Neem dus even de tijd om het vocht scheutje voor scheutje door de rijst te werken. Verder is dit recept, met eenvoudige ingrediënten, snel te maken. Het resultaat is geweldig. Geflankeerd door de zoetige wortels met de pittige kaas, komt de risotto uitstekend tot zijn recht.

Voor 4 personen:
800 g winterpeen, liefst biologisch
2 uien
olijfolie
400 g risottorijst
zout en peper
1200 ml water
180 g blauwaderkaas (bv. Gorgonzola)
1 volle eetlepel verse peterselie (gehakt)
1 pakje roomkaas light (200 g, Lidl)

Extra: dunschiller; braadpan; grote koeken-, hapjespan of wok (met deksel)

Schil de winterpeen met een dunschiller en snij de penen in plakken.
Spoel de plakken af en laat ze tot gebruik staan
Pel en snipper de uien.
Verhit een scheut olijfolie in de braadpan en fruit, op een niet te hoog vuur, de helft van de ui even goudgeel aan.
Was de rijst niet voor gebruik!
Bak de rijstkorrels al omscheppend een minuutje mee tot ze glanzen.
Voeg peper en zout(spaarzaam) naar smaak toe.
Voeg nu scheut voor scheut het water toe.
Roer het steeds met een pollepel door de rijst tot het bijna opgenomen is.
Op deze manier al het water toevoegen.
Roer de rijst regelmatig door en laat de rijst, zonder deksel op de pan, beetgaar en “romig” worden, dit duurt 20-25 minuten.
Ondertussen in een ruime koeken- of hapjespan (of de wok) wat olijfolie verhitten en de andere helft van de ui samen met de wortelplakken zo’n vier minuten al omscheppend bakken.
Zet de kookpit lager, leg de deksel op de pan en laat de wortel in ca. 15 minuten gaar stoven.
Af en toe omscheppen en eventueel tussentijds nog een klein beetje olijfolie toevoegen tegen het aanbakken.
Snij de blauwaderkaas in wat grove stukjes.
Schep de peterselie en de roomkaas-light door de risotto.
De risotto meteen opdienen wanneer hij gaar is anders wordt hij plakkerig in plaats van romig.
Schep de risotto zo warm mogelijk op de borden, schep de wortelen (zo warm mogelijk) ernaast en verdeel de stukjes kaas over de warme wortelen zodat ze een beetje gaan smelten.
Dien de risotto meteen op.

Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd ca. 25 minuten
Bron: Variatie op recept www.ah.nl

Tip
-De risotto wordt nog lekkerder als je in plaats van water bouillon gebruikt. Pas dan wel op met extra zout, want de kaas is ook al zout!!!
-Je kunt ook 1 dl van het water of de bouillon vervangen door 1 dl Italiaanse witte wijn. Voeg de wijn dan eerst toe aan de rijst en als deze vrijwel opgenomen is voeg je de rest van het vocht (in delen) toe.
-Er bestaan talrijke recepten van Risotto. De smaak en consistentie wordt bepaald door het gebruikte vocht (bouillon, wijn etc.) en door de toegevoegde kruiden- en groentenmengsels, maar ook door het verwerken van (geraspte) kaassoorten in de Risotto.

Weetje
Risotto is een traditioneel Italiaans rijstgerecht dat vroeger alleen voor de rijken bestemd was. Iedere streek in Italië kent zijn eigen authentieke risotto op basis van steeds weer andere subtiele smaakcombinaties. Het meest bekend is de goudgele Risotto Milanese, die met saffraan bereid wordt. Een veel gebruikte Italiaanse rijstsoort is de Arborio, die op de Noord-Italiaanse Povlakte wordt verbouwd. De ronde rijstkorrels binden zich goed aan vocht en kunnen tijdens het koken wel 5 maal hun gewicht in vocht opnemen zonder papperig te worden. (Bron: www.smulweb.nl).

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren