Nu het buiten dan eindelijk wat kouder wordt, gaat een stevige, warme maaltijd er ’s avonds best in. Deze traditionele hachee is een typisch Nederlands (winter)gerecht op basis van rundvlees, uien, kruiden en azijn. Serveer het met aardappelen en appelmoes of rode kool. Voor het vlees gebruik je uiteraard biologisch scharrelvlees, van runderen die een zo natuurlijk mogelijk leven hebben geleid.
Voor 4 personen:
3 à 4 grote uien
ca. 400 gr runderlappen, biologisch
100 g (bak)boter of margarine
zonnebloemolie
2 eetlepels bloem
¾ liter heet water
laurierblad
enkele kruidnagels
3 à 4 eetlepels azijn
mespuntje (bruine) suiker
jusblokje of bouillonblokje (voor ½ ltr)
peper en zout
Extra: grote braadpan
Pel en snipper de uien
Snij het vlees in grote stukjes
Verhit de boter in de braadpan en voeg een flinke scheut olie toe
Bak het vlees bruin aan en voeg dan de uien toe
Bak de uien mee tot ze beginnen te kleuren
Roer de bloem goed door het vlees-uienmengsel
Giet het hete water in de pan en roer tot de bloem volledig is opgenomen door het water
Voeg laurierblad, kruidnagels, azijn, suiker en het jus- of bouillonblokje toe
Roer alles door elkaar, leg het deksel op de pan en zet de pit zo laag mogelijk
Laat het gerecht ca. 2 ½ uur zacht stoven
Roer tussentijds even om, vooral de aanzetsels van de bodem
Vind je de saus te dun, bindt deze dan met ½ à 1 afgestreken eetlepel maïzena opgelost in een klein beetje water of wijn
Maak dan, indien nodig, op smaak met peper en zout
Serveer met gekookte aardappel, aardappelpuree en bv. rode kool en appelmoes
Ook heel erg lekker met gekookte (zilvervlies)rijst en bv. bloemkool, winterpeen of sperziebonen
Hachee smaakt ook heerlijk bij hutspot of zuurkoolstamppot
Hoofdgerecht
Tijd ca. 3 uur (incl. stoven)
Bron: Het grote Margriet Kookboek uit 1974.
Tip
-Een snelle hachee kun je maken van (een rest) gaar rundvlees (biologisch). Volg dezelfde werkwijze, maar laat het gerecht dan ca. ½ uur stoven
-Heb je nog zo’n ouderwets petroleumstelletje staan? Ideaal voor dit stoofgerecht en energiezuinig. Heerlijke nostalgische geuren van petroleum, stoofvlees, laurier en kruidnagel zullen je huis vullen
-Ook heel lekker, vervang de helft van de azijn door een flinke scheut witte of rode wijn. Prima hiervoor is een restje “oude” wijn
Weetje
Biologisch vlees, zuivel en eieren komen van dieren die een natuurlijk leven hebben gehad. Zowel in de wei als in de stal hebben de dieren voldoende bewegingsruimte en wordt hun leefomgeving en verzorging aangepast aan hun natuurlijke gedrag. De dieren krijgen gevarieerd biologisch voer, standaard gebruik van antibiotica is niet toegestaan en laakbare excessen zoals het onverdoofd castreren van varkens, het couperen van varkensstaarten en kippensnavels is verboden. De biologische veehouderij wordt streng gecontroleerd. Maar nog beter is het om met elkaar minder vlees te gaan eten, daar de veehouderij wereldwijd de belangrijkste oorzaak is van klimaatverandering en vervuiling van bodem, water en lucht.
Voor smakelijke maaltijden heb je geen vlees nodig!!! Kijk voor veel vegetarische recepten in ons receptenarchief.