Sporten? Niet doen als het om de gezondheid gaat! Een avondje voor de televisie net zo gezond. ,,Misschien nog wel gezonder, want topsporters leven korter”, stelt professor D. Swaab van het Herseninstituut in Leiden.
Als het aan Swaab ligt, luistert Nederland pertinent niet naar de plannen van staatssecretaris M. Vliegenthart (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Die wil Nederlanders meer laten sporten. ,,Hè nee, niet doen hoor,” pareert de uitgesproken professor. ,,De staatssecretaris gaat er veel te veel van uit dat sport gezond is. Die veronderstelling is echter nergens op gebaseerd. Goed onderzoek is er nooit naar gedaan. En dat kan ook eigenlijk niet, want als je goed onderzoek wilt doen, moet je eigenlijk kinderen van jongs af aan nooit laten sporten en dan kijken of ze korter leven. Dat wil niemand.” Wie beweert dat sporten gezond is, kan op de scepsis – eufemistisch uitgedrukt – van de Leidse professor rekenen. ,,Toe nou.
Met 2,7 miljoen sportblessures per jaar valt er wel wat op af te dingen. Hele ziekenhuizen draaien op sportblessures. Bij boksen kun je elkaar dementie of parkinson slaan en het koppen door voetballers levert zeer waarschijnlijk hersenschade op. Je leeft maar een bepaald aantal hartslagen. Als je die sneller opgebruikt, ga je eerder dood.” En dus gloort het beeld van de humane aardappelzak die onderuitgezakt voor de televisie hangt, met een zak chips er prominent naast. ,,Nou, als je die zak chips weg laat, dan is het best gezond om op die bank te hangen, zeker als je naar een programma kijkt waarbij de hersens zich moeten inspannen.” Toch zou Swaab het liefst zien dat Vliegenthart het geld voor sportcampagnes anders besteedt. ,,Stop het in goede scholing. En ga vooral niet tegen iedereen roepen dat je heel veel moet gaan sporten. Stel dat mensen opeens heftig hun best gaan doen en dan dood neervallen? Het is nooit aangetoond dat sporters langer leven. Integendeel. Topsporters leven korter. Dat is nou net iets dat wel vast staat.”