Nieuwegeinse Yara Meye gaat voor goud bij NK Klimmen

Zaterdag 27 mei aanstaande staat het Nederlands Kampioenschap Lead 2023 op het programma in het Mountain Network Amsterdam. De provincie Utrecht is afgevaardigd met maar liefst zeven klimmers, één daarvan is de Nieuwegeinse Yara Meye. Yara is 15 jaar en klimt zo’n 7 jaar. Het afgelopen jaar deed zij voor het eerst mee aan de senioren leadwedstrijden. En afgelopen weekend won zij Lead 2!

Er doen vanuit de provincie vier mannen mee. Utrechter Jens de Louw wist zich als eerste te kwalificeren. Ook Jesper Landman uit Utrecht is van de partij. Broers Thijs en Jelle Pieters uit Vleuten. Bij de vrouwen gaan Freja Smed uit Odijk, Doenja Sinken uit Driebergen en Yara Meye uit Nieuwegein op jacht naar de Nederlandse titel.

Aan het begin van de dag staan 16 deelnemers aan de startstreep, waarvan 8 deelnemers overblijven voor de finale. De deelnemers klimmen binnen 6 minuten tijd zeer moeilijke klimroutes tot een hoogte van ongeveer 20 meter. De routes stellen de klimvaardigheden van de deelnemers enorm op de proef. De combinatie van kracht, techniek en uithoudingsvermogen bepalen voor een belangrijk deel het eindresultaat.

Bij lead klim je voorop en zet je het klimtouw uit aan ankerpunten in de wand. Een zekeraar zorgt er vanaf de grond voor dat je voldoende touw hebt en vangt je op als je valt door het touw geleidelijk te blokkeren. Degene die als eerste boven is mag zich Nederlands kampioen noemen.

Zaterdagmiddag staan de halve finales op het programma, zaterdagavond de finales. Voor de Nieuwegeinse, mocht ze de finale halen, zal dat om 20.30 uur zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren