Een 29-jarige Nieuwegeiner die ervan wordt verdacht dat hij een bevriende vrouwelijke collega stiekem met het slaapmiddel Temazepam heeft gedrogeerd, hangt een stevige celstraf boven het hoofd. Het openbaar ministerie eist twee jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Daarnaast zou hij de vrouw ruim 15.000 euro schadevergoeding moeten betalen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
De man zou de vrouw het middel hebben toegediend in een hotelkamer van het Hampton by Hilton bij het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne. Hij had begin februari vorig jaar een kamer op bovenste verdieping geboekt om foto’s van de vrouw te maken voor social media. Het slaapmiddel zou hij in een flesje Fristi hebben gedaan, dat hij voor haar had klaargezet.
Wankelend naar huis
Aan het begin van de fotosessie voelde de vrouw zich niet goed en verloor ze haar bewustzijn. Dat gebeurde die dag rond 16.00 uur. Twee uur later kwam ze weer bij, toen het buiten donker was. De vrouw verliet wankelend het hotel en had het gevoel dat ze donken was. Ook voelde ze zich slecht, dat was ook duidelijk te horen in het spraakbericht dat zij onderweg naar haar vriend stuurde.
Eenmaal thuis viel de vrouw weer weg. Haar huisgenoten waarschuwden direct de dokter. In het ziekenhuis werd die nacht een hoge concentratie Temazepam in haar bloed vastgesteld.
(Temazepam wordt als slaapmiddel gebruikt bij mensen die ernstig ziek zijn of op sterven liggen. Het wordt gegeven als zij niet kunnen slapen vanwege angst, onrust, verwardheid of pijn. Het werkt binnen 15 tot 30 minuten na toedienen.)
Volgens de officier van justitie kan het niet anders dan dat het middel tijdens het verblijf in de hotelkamer is toegediend en moet de Nieuwegeiner dat hebben gedaan. Maar in de rechtbank werd niet duidelijk waarom hij dat zou hebben gedaan. De vrouw was niet misbruikt, bleek tijdens het onderzoek in het ziekenhuis.
Mogelijk heeft de man onzedige foto’s van haar gemaakt terwijl ze buiten westen was, maar daarvoor is geen bewijs. Toen de politie een dag later zijn telefoon en computer in beslag nam, bleken er die avond veel bestanden te zijn gewist met speciaal daarvoor gedownloade apps. Van de fotosessie in de hotelkamer was geen enkel beeld terug te vinden.
Zwijgen
De verdachte heeft al die tijd niets willen zeggen over de verdenkingen. Pas tijdens de rechtszaak las hij een geschreven verklaring voor waarin hij elke schuld ontkent, ondanks de bewijzen die het OM aanvoerde. Hij zei ook geen idee te hebben wat er met de foto’s was gebeurd. Misschien had de vrouw ze zelf gewist of de politie, opperde hij.
Zo stuurde hij een berichtje aan de vrouw om te checken of ze van Fristi hield. In de hotelkamer drong hij er bij haar aan om het flesje leeg te drinken, omdat dit een natuurlijke foto zou opleveren. Op zijn telefoon is een notitie gevonden met de woorden hotels en Temazepam. Hij was al voor de afspraak even op de hotelkamer en kan daar toen iets hebben voorbereid.
De verdachte zegt te hebben gezwegen op advies van zijn advocaat, omdat hij na zijn aanhouding kampte met ernstige psychische problemen. Maar de officier van justitie neemt hem dat zwijgen bijzonder kwalijk. “Het is vreselijk om niet te weten wat met jou gebeurt als je weerloos ergens ligt. Vooral als degene die je vertrouwde dat wel weet”, betoogde zij.
Schrik
De advocaat van de man vindt dat er onvoldoende bewijs is om haar cliënt te veroordelen. Als de rechtbank hem toch schuldig verklaart, zou de straf veel lager moeten zijn dan de eis van het OM. Haar cliënt reageerde ook zichtbaar geschrokken toen de officier met haar strafeis kwam.
Volgens de advocaat zijn vergelijkbare zaken afgedaan met een taakstraf. Ook de gevorderde schadevergoeding is volgens haar buitensporig hoog en zou afgewezen moeten worden.
Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht