Gemeenten hoeven hun energiecontract met Gazprom toch niet te ontbinden, omdat de Europese tak van het Russische gasbedrijf sinds maandag volledig in Duitse handen is. Voor sommige gemeenten, die eerder al hun contract verscheurden en overstapten naar een duurder alternatief, is dat slecht nieuws. Bijvoorbeeld voor Nieuwegein, voor wie de overstap in totaal 145.000 euro heeft gekost. Dit bedrag gaat over de periode 1 oktober en 31 december 2022.
In onze provincie vonden naast Nieuwegein ook de gemeenten Eemnes, Utrecht en Woudenberg een andere leverancier. Maar nu Gazprom deels in Duitse handen is gevallen is die overstap, vooral financieel gezien, niet handig. Bovendien is de overstap niet meer nodig, omdat Gazprom in Europa niet meer aan Rusland verbonden is, en dus niet meer in het sanctiepakket tegen Rusland valt.
‘Moreel appèl’
Voor gemeenten die nog niet overgestapt waren is het een goed bericht, maar voor gemeenten die wel overgestapt zijn zoals Utrecht, die door de overstap 11 miljoen euro duurder uit is, is het wrang.
Nieuwegein ziet de situatie anders. “De vraag van minister Jetten is niet leidend geweest bij het besluit om over te stappen naar een andere energieleverancier. Wij hebben het besluit eerder al genomen op basis van het moreel appèl dat op gemeenten met een Gazpromcontract werd gedaan, kort na het ontstaan van de situatie in Oekraïne. Dat hierna de situatie is veranderd, geeft voor ons geen verandering aan het genomen besluit”, licht een woordvoerder van Nieuwegein toe.
Voor de overgestapte gemeenten, die met hun nieuwe energiecontract vaak miljoenen meer moeten betalen, wordt mogelijk een oplossing gezocht. Jetten liet vorige maand doorschemeren over een gedeeltelijke compensatie te willen praten. Nieuwegein wil van die mogelijkheid gebruik maken.
Verantwoordelijk minister Jetten verwacht medio 2023 pas duidelijkheid te kunnen geven over de invulling van een mogelijke tegemoetkoming.