Foto’s: Jan Buteijn
Koning Willem Alexander heeft vrijdagmiddag 4 oktober jl. in Nieuwegein het nieuwe productiestation voor groene waterstof van Hysolar geopend. De Koning onthulde die middag de elektrolyser, die zonne- en windenergie omzet in groene waterstof, een CO2 vrije energiedrager. Het productiestation staat op het terrein van KWR Water Research Institute aan de Groningenhaven in Nieuwegein.
De Koning woonde gesprekken bij met afnemers van waterstof, een EU-vertegenwoordiger en aandeelhouders van Hysolar. Centraal die middag stond de rol van groene waterstof in de overgang naar een CO2-neutrale toekomst. Groene waterstof biedt duurzame oplossingen voor onder meer mobiliteit, krachtwerktuigen en toepassingen in de industrie. Aansluitend onthulde de Koning de elektrolyser met een door waterstof aangedreven kraanmachine. Ook sprak hij met betrokkenen over innovatie, onderzoek en onderwijs en bekeek hij voertuigen die op waterstof rijden.
Met het nieuwe productiestation in Nieuwegein kan Hysolar jaarlijks 300.000 kilo groene waterstof produceren, genoeg voor ongeveer zestig bussen of vrachtwagens. Het behoort hiermee tot de eerste productielocaties in Nederland. Eén van de innovaties binnen het project is de aanleg van een één kilometer lange ondergrondse waterstofleiding naar een afnemer van waterstof. De aandeelhouders van Hysolar zijn Allied Waters, aannemingsbedrijf Jos Scholman en Van Kessel/Greenpoint.
Eerste waterstoftankstation
Op vrijdag 8 oktober 2021 is het eerste waterstof tankstation in onze provincie geopend. Personenauto’s, bussen en vrachtwagens kunnen allemaal terecht in Nieuwegein.
De komst van het waterstoftankstation van Hysolar/Greenpoint sluit naadloos aan bij het ‘Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht’, dat inmiddels door bijna 100 organisaties is ondertekend. De productie van groene waterstof is pas recent gestart, in 2024. Tot kort geleden werd alle waterstof voor het tankstation nog via vrachtwagens aangeleverd (met CO2 compensatie).
Continue innovatie
Het gebruik van groene waterstof zit nog in de pioniersfase, maar gezien het belang van de energietransitie en het terugdringen van uitstoot (denk aan stikstof, fijnstof) staan – geheel toepasselijk – alle lichten op groen. Voor de verdere opschaling en uitrol van het systeem blijft verdere innovatie hard nodig. Daar werken de partners in ‘Hysolar’ hard aan mee. Gericht op het streven naar maximaal rendement én duurzaamheid onderzoeken we nu al hoe de restwarmte die vrijkomt bij de productie van waterstof lokaal ingezet kan worden. Een stap om het totale systeem nog duurzamer te maken.
Het nieuwe productiestation voor groene waterstof aan de Groningenhaven in Nieuwegein
wie hebben daar nou belang bij ?
niet de gewone man /vrouw.