Kasteel Rijnhuizen verkocht

Na zes jaar is het gelukt om Kasteel Rijnhuizen te verkopen. Voor iets meer dan 2 miljoen euro is  het monumentale pand aan het Merwedekanaal in Jutphaas aangekocht. In de bijgebouwen wil het bedrijf haar kantoor vestigen. Wat met het kasteel zelf gaat gebeuren is nog niet bekend. Het is aannemelijk dat er appartementen in komen. Dit is al eerder geopperd. De komende maand zal meer bekend worden gemaakt over de plannen. Als projectontwikkelaar wordt Bogor Projectontwikkeling B.V. genoemd voor de woningen rondom het kasteel.

Het kasteel is in zijn huidige vorm gebouwd vanaf 1637, gefundeerd op een middeleeuwse kelder. Het gebouw heeft zijn hoofdvorm behouden maar heeft in de 18e eeuw schuifvensters gekregen. In het interieur zijn monumentale trappen aanwezig en meerdere gedecoreerde kamers, waaronder de Alexanderzaal met een bijzonder gedecoreerd balkenplafond. De gemetselde dubbele boogbrug naar het kasteel is ook zeldzaam.

In het park staan nog meer monumentale onderdelen zoals het sierlijke toegangshek in Lodewijk XIV-stijl uit 1741. Het 17de-eeuwse bouwhuis had in het midden een toegangspoort. In de 18de eeuw is het  poortgedeelte gesloopt waardoor er vanaf de toegangslaan een beter zicht op het kasteel kwam. Zo ontstonden er twee afzonderlijke bouwhuizen. In de 18de eeuw stond er een theekoepel aan het water. Het water werd i.v.m. de aanleg van het Merwedekanaal echter tweemaal verbreed waardoor de koepel vervangen moest worden. De huidige theekoepel dateert uit 1884. Tot slot is er nog een houten tuinschuur uit 1912 in chaletstijl.

Ook het landgoed zelf is bijzonder waardevol. Er zijn archeologische verwachtingswaarden uit de middeleeuwen en uit de Tweede Wereldoorlog. Het kent een rijke tuinhistorie. In de 18e eeuw had Rijnhuizen een Hollands-classicistische tuin met barokke buxus parterres, een sterrenbos en een slangenmuur. In de 19e eeuw werd dit omgevormd tot een landschapspark. Nadat de Stichting FOM het landgoed aanschafte, zijn hier laboratoria gebouwd en een pinetum (een in naaldbomen gespecialiseerd arboretum), vijvers en moerassen aan toegevoegd.

Het FOM is een paar jaar geleden verhuisd naar Eindhoven. Sindsdien staat Rijnhuizen leeg. Het landgoed is vanaf 1958 in het bezit geweest van FOM-Insituut DIFFER, deze heeft in 1959 het kasteel en de naastgelegen koetshuizen gerestaureerd. In 1655 is het in handen gekomen van de familie De Geer en het is steeds particulier bezit gebleven tot de Stichting FOM het kasteel heeft aangekocht in 1958.

 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren