Na concert met Wesley Arai op de Parkbeiaard volgen nog 2 concerten

Sinds 1985 wordt de beiaard van Nieuwegein wekelijks op vrijdag van 15.00 uur tot 16.00 uur bespeeld door één van de twee stadsbeiaardiers. Dit jaar zijn er drie extra concerten op zaterdagmiddag die worden verzorgd door jonge beiaardiers uit Amerika en Oekraïne. Deze drie concerten beginnen om 15.30 uur. Parkbeiaard Nieuwegein staat aan de Sluyterslaan bij het gebouw van het Leger des Heils.

De concerten zijn mogelijk gemaakt door de Gemeente Nieuwegein en een bijdrage van het Elise Mathilde Fonds. Zaterdag 27 juli jl. vond het eerste concert plaats van Wesley Aeai uit San Francisco (USA). Op zaterdag 3 augustus kunt u luisteren naar Oleksandra Makarova uit Oekraïne en zaterdag 10 augustus zit Claire Janezic uit Rochester (USA) aan de toetsen.

Tijdens de concerten worden vooral bewerkingen van bestaande muziek gespeeld. Vanuit de barokperiode is weinig originele beiaardmuziek, de stukken die er zijn, zijn geschreven door Matthias vanden Gheyn. Elk concert zal beginnen met één van zijn 10 preludia. De luisteraars zijn welkom in de tuin van het Leger des Heils. Daar wordt ook gezorgd voor koffie en thee.

Over Oleksandra Makarova
Oleksandra (2004) woont in Mukachevo, Oekraïne. Ze studeert momenteel in Kiev op de Nationale Muziekacademie P. Tsjaikovski aan de faculteiten piano en percussie-instrumenten en aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. Op 19-jarige leeftijd won Oleksandra verschillende regionale, nationale en internationale wedstrijden, waarbij ze tegelijkertijd verschillende instrumenten bespeelde. Ook tijdens soloconcerten bespeelt ze verschillende

instrumenten. Ze won in 2022 de eerste prijs op de beiaardwedstrijd in Doornik. In juli 2024 was ze laureaat van de prestigieuze Koningin Fabiolawedstrijd in Mechelen (België). Oleksandra heeft herhaaldelijk opgetreden met beroemde musici uit de regio. Ze treedt vaak op als solist met verschillende koper- en symfonieorkesten uit het land.

Over Claire Janezic uit Rochester
Claire studeerde beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ in Mechelen, België, via een Fellowship van de Belgian American Educational Foundation (BAEF). Ze studeerde summa cum laude af in juni 2023, met Koen van Assche als beiaarddocent.

Voorheen speelde Claire gedurende 5 jaar beiaard aan de Universiteit van Rochester, waar ze in 2022 afstudeerde met een dubbele major Muziek en Geschiedenis en een minor Audio en Muziektechniek. Claire bracht haar laatste jaar door aan de Universiteit van Rochester als docent beiaard, organiseerde een wekelijkse beiaardconcertreeks en speelde concerten in de Verenigde Staten. In 2021 slaagde Claire voor het beiaardiersexamen van de Guild of Carillonneurs in North America (GCNA). Later dat jaar kreeg ze een beurs van de GCNA om een originele beiaardcompositie in première te brengen.

In augustus 2023 trad ze op tijdens het Beiaard Wereld Congres en speelde ze een concert in het kader van het Festival voor Oude Muziek in Utrecht. Ze heeft concerten gegeven in de Verenigde Staten, België, Ierland, Duitsland, Litouwen, Frankrijk, Nederland en Denemarken. Claire studeerde vanaf oktober 2023 tot maart 2024 bij Geert D’hollander als Blanchard Carillon Fellow in Bok Tower Gardens in Lake Wales, Florida, waar ze elke week vijf concerten van een half uur verzorgde. Daarna keerde ze terug naar België voor de specialisatiegraad van de Mechelse beiaardschool. Claire was in juli 2024 één van de laureaten van de prestigieuze Koningin Fabiolawedstrijd, die iedere vijf jaar in Mechelen (België) wordt gehouden.

Claire Janezic

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren