Deze brosse citroenkoekjes zijn echte superkoekjes en ze vallen bij iedereen in de smaak. Maar pas op, niet te veel van eten, want ze zijn calorierijk !!! Je kunt ze ook in gember- en kaneelsmaak maken (zie de Tip). Voor ca 32 koekjes
2 citroenen of 6 theelepels kant en klare citroenrasp
1 ei
200 g fijne kristalsuiker
250 g boter
340 g bloem
¼ theelepel dubbelkoolzure soda (o.a. bij de Toko)
¼ theelepel zout
100 tot 150 g pure chocolade Extra: deegroller; rond uitsteekvormpje van 7cm doorsnede; bakpapier of 2 permanente bakvellen. Bekleed twee bakplaten.
Bij gebruik van verse citroenen deze onder heet water schoonboenen, afdrogen en de schil op een fijne rasp tot op het wit afraspen.
Smelt de boter.
Zeef de bloem met de dubbelkoolzure soda en het zout boven een kom.
In een andere kom het ei, de suiker, de gesmolten boter en het citroenrasp door elkaar roeren.
Voeg het bloemmengsel aan de eiermassa toe en roer alles goed door elkaar.
Laat het deeg in de koelkast opstijven.
Verwarm de oven tot 190°C.
Bestuif de deegroller en een werkvlak met bloem.
Rol het deeg uit tot een 3 à 5 mm dikke lap.
Steek er met het uitsteekvormpje rondjes uit en leg deze met wat tussenruimte op de bakplaten.
Bak de koekjes in het midden van de oven goudbruin in 15 minuten.
Laat de koekjes afkoelen op het bakpapier.
Breek de chocolade in stukjes en smelt ze in een magnetronbestendig schaaltje in 1 ½ à 2 minuten op vol vermogen in de magnetron.
Hoe heter de chocolade, hoe vloeibaarder, maar pas op voor verbranden !!!
Doop een vork in de gesmolten chocolade en sprenkel dit over ieder koekje.
Laat de chocolade drogen.
De koekjes kunnen 5 tot 7 dagen bewaard worden in een goed gesloten trommel of pot. Koekjes
Tijd ca. 40 minuten (incl. baktijd)
Bron: 500 Koekjes door Phillipa Vanstone Tip
Voor gember- of kaneelkoekjes kan het citroenrasp in dit recept vervangen worden door 1 ½ theelepel gemberpoeder of kaneel (meezeven met de bloem). Print dit recept via het icoon hieronder.
Reageer gerust, klik dan op de rode emailbutton Eerdere recepten staan in het "Archief " hiernaast.